Роберто Унгер: «Україні потрібен сильний прогресивний проект»

11 грудня у Могилянці Студреспубліка провела лекцію всесвітньовідомого вченого

Вперше в Києві із лекцією виступив соціальний теоретик, економіст і політик Роберто Мангабейра Унгер.

  Один із найважливіших голосів соціальної та політичної критики серед лівих Америки, у своїй творчості Роберто Унгер поєднує в інноваційному ключі традиції критики Європи та США з досвідом Латинської Америки щодо опору глобальній системі фінансового капіталізму.

Пан Унгер був міністром стратегічного планування в другому уряді президента Лули в Бразилії. Також є професором Harvard Law School.

 

Лекція Роберто Унгера ознаменувала початок реалізації проекту «Новий старт. Сценарії майбутнього», мета якого полягає у проведенні відкритого конкурсу на пошук оргпроектів (наукових розробок, бізнес- і соціальних ідей), які б розкривали вірогідні сценарії майбутнього України.

Організатор лекції - Студреспубліка.

Співорганізатор - Національний університет «Києво-Могилянська академія».

Підтримку надав оргкомітет фонду "Стабільна Україна".

 

Перед початку лекції відбулася зустріч Роберто Унгера та Президента Києво-Могилянської академії Сергія Квіта, під час якої вони обговорили сучасну ситуацію в Україна та світі, у політиці, освітній сфері. Пан Квіт зазначив, що Могилянка є дуже революційною за характером студентів і викладачів, із цього приводу відбулася невелика дискусія про те, якого типу (права чи ліва) революція надалі може очікувати на Україну. Під час своєї лекції професор Унгер підкреслив, що в Україні не розвивається національний проект, керівництво не може запропонувати серйозну програму. Якщо не створити в Україні сильний проект, тоді сільське господарство буде мати малу додаткову вартість і рівень експорту, відбудеться постійне зниження частки важкої промислової продукції, і вона буде нездатною конкурувати в світовій економіці. Економічна модель базуватиметься не лише на первинній економіці, але на дешевій робочій силі та на експорті трудової робочої сили в інші країни. Такий попередній прогноз. "Це буде катастрофа, таким чином господарюватимуть, при відсутності сильної національної програми". Окрім цього, Р.Унгер підняв питання відношення України й Європейського Союзу. Зауважив, що Україні потрібно почати розробляти та впроваджувати сильну національну стратегію ще до приєднання до Європейського Союзу. Спочатку треба скласти план, піднятися, а потім йти в Європу.

 

Унгер розповів про план із 5 пунктів, де потрібно провести реформи:

1. Фінансування: держава повинна мати фінансову базу, а люди повинні мати власні заощадження. Має бути державна інституція, яка займалася б контролем за капіталовкладеннями.

2. Реформа підприємств: повинна бути конкурентна співпраця, щоб підприємства могли утримуватися на певному рівні.

3. Реформа освіти: мала б проходити на всіх рівнях по всій країні. Школи повинні бути під місцевим управлінням, але стандарти повинні бути національними.

4. Соціальні реформи: всі громадяни - соціально зобов’язані. Дані соціальні обов'язки повинні бути альтернативою воєнній службі.

5. Демократія: повинна бути активною, а не пасивною. На сьогодні вона пасивна, оскільки проблемні питання вирішуються в міру їх виникнення.

 

Із приводу ситуації в світі професор Унгер зазначив, що "зараз у світі потрібна реконструкція мислення. Зараз у світі царить універсальна ортодоксія - неолібералізм. Опиратися їй може лише велика, така ж світова, универсалістська модель. Універсальній ортодоксії може протистояти лиши універсальна єресь. Теперішнє західне суспільство побудовано з трьох складових - неолібералізм, державний капіталізм і узгоджена соціал-демократія. І альтернативи цьому західний світ не бачить".

 

Після лекції слухачі мали змогу задати ряд запитань, на які професор дав змістовні відповіді.

По закінченню лекції Національний лідер Студреспубліки Павло Вікнянський подарував професору Унгеру фірмову "помаранчево-сердешну" футболку Студреспубліки, а доктору Леопольду Шпехту - фото з ним із фіналу Студреспубліки-2012.

Пряма онлайн-трансляція лекції відбувалася на сайтах www.korrespondent.net, www.nagolos.com.ua, www.platfor.ma, www.studrespublika.com.

Незабаром очікуйте на стенограму.

Прес-служба Студреспубліки

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна