«Прийняття рішень та розв’язання проблем»

Третій модуль програми «Профі+» з адаптації студентів до вимог ринку праці пройшов ефективно і захоплююче

 

Упродовж двох днів могилянці були включені в інтенсивну роботу над цікавими практичними завданнями, навчалися продукувати дієві рішення і втілювати їх в реальність, не оминаючи при цьому аналітичного осмислення ситуацій.

Теоретичні відомості про усвідомлення проблем та їх декомпонування, механізми прийняття рішень та фокусування завдань і їх реалізацію підкріплювалися інформацією про реальні ситуації у бізнесі, а певні моменти самозаглиблення допомагали підібрати методи, характерні для індивідуального стилю учасників. У дружній атмосфері новостворених команд студенти вправлялися у незвичних для них видах робіт, як-от спонтанна побудова величезних паперових конструкцій, ігри на логіку з м‘ячами, оцінка власних можливостей на прикладі стрибків на одній нозі та багато інших, завдяки чому кожен виявляв свої унікальні здібності і знаходив їм застосування в межах спільної продуктивної роботи.

 

Леонід Богданов, провідний тренер НАУ КОНСАЛТИНГ, автор і тренер модуля:

Попри те, що ці два дні проходили дуже напружено, наші тренінгові заняття тримали всіх в тонусі, дали можливість забути про втому та залишили яскраві враження. Студенти познайомились і почали працювати з методами та інструментами визначення, аналізу та структурування проблеми, методами вироблення ефективного рішення та його реалізації. Ми працювали з проблемами, що потребують нестандартного творчого підходу. Студенти активно включалися в усі види робіт, швидко реагували на завдання та успішно виконували їх. Вони зуміли довести, що спроможні бути повноцінною командою, навіть без попереднього досвіду спільної роботи. У результаті, як мінімум, можна сказати, що відбувся процес руйнування стереотипів. Взагалі працювати було цікаво. У процесі проведення тренінгу я відчув, що могилянці - це добре організована спільнота, у якій незримо живе корпоративна культура. Я радий, що мав нагоду попрацювати зі студентами, що в подальшому визначатимуть перебіг подій в Україні. Тож хочеться побажати їм подальшого розвитку, вдосконалення та віри у свої сили і можливості. Я сподіваюся, що наша програма допоможе їм у цьому.

 

Фоторепортаж

 Пропонуємо Ваші увазі відгуки учасників – студентів та тренерів.


Денис Кучер, МП-2 фінанси

Для мене головна цінність даного тренінгу– досвід групового обговорення за дуже обмежений час. Навіть з урахуванням групових завдань під час навчання така нагода випадає нечасто. Тепер я трохи краще розумітиму поведінку людей у подібних ситуаціях. Виклад матеріалу і процес його засвоєння було збалансовано. Поставлені на початку цілі досягнуті. Тренінг не лише описує способи вирішення проблем, але й мотивує вирішувати їх у всіх сферах життя. Надалі планую активно розвивати інструменти і методи цього тренінгу.

 

Лаура Бабаєва, МП-1 політологія:

Ці два дні видалися мені дуже цікавими. Ми виконували практичні завдання і розвивали своє мислення, застосовували на практиці теоретичні знання, здобуті на попередніх тренінгах. Були враховані особисті побажання кожного, що свідчить про професіоналізм тренера. Впродовж занять ми мали нагоду ближче познайомитися один з одним і вчилися бути командою.

 

Олег Кобзар, ФІн-3:

Вирішення проблем - те, з чим я стикаюся постійно і чого часом не помічаю, тож вміння знаходити правильні рішення суттєво полегшує життя. Тренінг пройшов на високому рівні, з дуже великим різноманіттям видів діяльності, з активним залученням учасників, відчуттям гармонії та єдиної системи, що злагоджено функціонує.

 

Євген Глазунов, ФЕН-3:

З першої до останньої години тренінгу наша віра у власні сили пройшла значну еволюцію. Від початку, коли ми не могли повірити у свої можливості. Але в ході виконання всіх вправ (зокрема у вигляді ігор - стрибання на одній нозі та зведення паперової конструкції для доставки ліків на інфіковану територію) ми переконалися, що насправді наше уявлення про власні можливості хибне, ми можемо більше ніж очікуємо. Тож тепер я дивлюся на проблеми ширше, ніж я це робив раніше. Тренінг навчив виходити за рамки пошуку звичайних рішень і суттєво розвинув креативне мислення.

 

Руслан Кермач, МП-2 інформатика:

Тренінг надзвичайно сподобалося через інтерактив, всі вправи полегшували процес розпізнавання проблем, що виникають, структурувати їх суть для ефективного вирішення. Дякую за надану можливість бути учасником програми і, зокрема,саме цього тренінгу.

 

Марія Погодічева, ФЕН-2:

В ході роботи кожен був залучений у вирішення конкретних ситуацій і усвідомив себе корисним та важливим. Ми дізналися багато нового про свої можливості, і головне, було настільки цікаво, що, попри значну тривалість тренінгу, ми залишалися сповненими сил та енергії.

 

Діана Проценко, практикуючий юрист, медіатор, тренер, старший викладач Факультету правничих наук, випускниця НаУКМА 2005 року:

Дуже вдячна пану Леоніду Богданову за надану можливість спостерігати за роботою групи, і окремо - за унікальні авторські розробки і вправи, які він використовує під час проведення тренінгу. Не зважаючи на те, що я вже маю деякий досвід і участі , і проведення тренінгів - було дуже цікаво і корисно.

Програма «Профі+» справді чудова, вона потрібна і унікальна, і, мабуть, це один з аспектів, що принципо вирізняє Могилянку з-поміж інших університетів. Пам’ятаю, на останніх курсах навчання на бакалавраті, ми мали можливість пройти юридичну практику у факультетському підрозділі «Юридична клініка». Окрім розгляду конкретних реальних ситуацій, ми спілкувалися з відомими успішними людьми, і в пам‘яті закарбувалися поради одного з наших гостей: "для того, щоб постійно професійно вдосконалюватися, необхідно продовжувати навчання після університету, отримувати та шліфувати не лише професійні знання, але й навички ефективної роботи, комунікації тощо, адже це суттєво потім вирізняє професіонала серед інших хороших спеціалістів, збільшує його "ціну на ринку". Тож, як випускниця Могилянки, я розумію, наскільки поталанило студентам, адже під час мого навчання подібної програми ще не існувало, тому за додатковими навичками треба було звертатись до зовнішніх тренінгів. Це був свідомий вибір, навіть незважаючи на те, що тренінги – це дорого, адже ті, хто досягає успіху, добре знають, що інвестиції у свій розвиток – найбільш вигідні. Як практик я знаю, що сьогодні професіоналу вкрай важливі зазначені навички. Правники постійно працюють у переговорах, комунікаціях, тож у рамках своїх авторських курсів, я вже почала вводити такі елементи - і це подобається студентам! Вважаю, що варто поширювати такі практики на напрями підготовки з усіх спеціальностей. Також як викладач програми «Профі+», я маю можливість побачити ті інструменти та методики, якими сама ще не володію та розширити свій арсенал, і також додати свої знання та здібності до набору чудових професійних даних інших тренерів.

 

Наталія Безхлібна, координатор з юридичної роботи Ніссан Мотор Україна, медіатор, випускниця Факультету правничих наук НаУКМА 2008 р.:

Програма «Профі+» вкрай корисна для студентів, наступним кроком яких є пошук роботи, оскільки вона тренує навички, яких не навчають в рамках академічного курсу і які будуть вкрай корисні при працевлаштуванні. Що стосується саме цього модулю, він зосереджувався на питаннях, надзвичайно важливих для вирішення завдань як у професійному, так в особистому житті. Саме тому правильний підхід для прийняття рішень є тим інструментом, що допомагає ефективно розпоряджатися власними ресурсами. Як колишня студентка, я б сама хотіла брати участь у такій програмі. Як роботодавець, я вважаю, що весь список модулів досить широкий, спрямований на багатогранний розвиток студентів, проте його можна розширювати і далі, зокрема, варто приділити більше уваги веденню переговорів і навичкам вирішення конфліктних ситуацій. А загалом, програма передає ті знання і вміння, які є необхідними випускникам ВНЗ, оскільки вкрай потрібні для ефективної праці.

 

Підготувала Христина Парандій,

ФСНСТ-2 політологія, стажист Прес-центру НаУКМА, учасник програми «Профі+»

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна