Запрошуємо могилянців поділитися спогадами про Джеймса Мейса

18 лютого йому виповнився б 61 рік

 

Джеймс Мейс (1952-2004) майже все життя присвятив вивченню історії України і провів тут останні 11 років свого життя.

Сучасники найчастіше пов’язують його світле ім’я з дослідженням теми Голоду 1932-1933 рр. та згадують його як автора постгеноцидної теорії українського суспільства. Втім, цей американець індіанського походження, що став за духом українцем, був також серед тих, хто брав участь у процесі відродження та становлення НаУКМА і з 1995 року отримав офіційну посаду викладача на кафедрі політології. Саме про цю його суспільну роль задокументовано небагато відомостей.

 

З метою збереження історичної пам'яті про Дж. Мейса, як викладача НаУКМА, звертаємось до викладачів та випускників НаУКМА, що мали досвід спілкування з ним, написати хоч би невеликий спогад про ваше знайомство і співпрацю з професором Мейсом.

Надіслані матеріали за згодою авторів будуть опубліковані на сайті Наукової бібліотеки.

Також, якщо у вас збереглися, фотографії, відео- та аудіозаписи,конспекти лекцій Джеймса Мейса – просимо надати їх оригінали або копії для поповнення архівного фонду Дж.Мейса.

Чекаємо листи на адресу library[at]ukma.kiev[dot]ua з позначкою "Мій спогад про Д.Мейса" у темі листа.

Нагадуємо, що Меморіальний кабінет (Бібліотека-архів) Дж. Мейса у Староакадемічному корпусі НаУКМА (вул. Сковороди, 2) відкритий для всіх охочих відвідувачів. В ньому можна оглянути меморіальні речі, книжкову колекцію та архів Джеймса Мейса, передані до НаУКМА.

 

З 18 по 22 лютого запрошуємо викладачів та студентів НаУКМА провести свої заняття з історії, політології, права, журналістики та культурології у Меморіальному кабінеті Дж. Мейса, де через безпосереднє знайомство з книгами та документами вченого здійснити нове відкриття Дж.Мейса як дослідника та унікальної особистості в історії України.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна