ПРОФІ+: «Робота в команді».

Відгуки учасників про 5-й модуль програми з soft skills для студентів

 

Тема п’ятого модулю «Профі+», а саме «Робота у команді» (16-17 лютого), стала квінтесенцією усього, що було засвоєно в процесі чотирьох попередніх тренінгів.

Настав той етап у розвитку кожного з учасників, коли він, свідомий своїх цілей, мети, сильних і слабких сторін, стилю самоорганізації та навичок спілкування, спроможний гармонійно влитися в команду і привнести свій вклад у досягнення поставленої мети. Саме тому впродовж першого дня основним завданням студентів було встановлення ефективної комунікації у групах та відшліфовування процесу прийняття рішень, тоді як другий день мав на меті застосувати ці навички уже для досягнення певної цілі. Характерно, що нею стали презентації із попередніх тем, що закріпило і систематизувало наші знання. Корисним було також змалювання портрету ідеального командного гравця, створення іміджу власній команді, чим ми і займались на практиці.

Проте чи не найбільш захоплюючою виявилася енергетика, яка панувала на модулі, оскільки п. Олександр Верещак із відкритістю, розумінням, почуттям гумору та індивідуальним підходом до кожного зумів надати студентам надзвичайну мотивацію, по-перше, демонструючи відео, зображення чи цитати, які надихають, по-друге, проводячи паралелі між абстрактними образами і реальним життям, і, по-третє, розповідаючи історії з власного досвіду, напряму пов’язані із нашою темою. Окрім отриманих позитивних вражень і мотивації, могилянці почули чимало конкретних порад щодо найближчих кроків до персонального зростання, що включало як посилання на літературу, інтернет - ресурси, так і відомості про сучасний ринок праці та його вимоги.

 

Олександр Верещак, коуч, тренер:

- Я впевнений, що на сьогодні все, що відбувається в світі, визначається саме командами, тим, як в команді співпрацюють люди із різними уявленнями про життя, різними рівнями креативності, професіоналізму і навіть захоплень. І тому ця різниця, коли кожен додає саме свою сильну сторону, призводить до того, що 1+1 дорівнює не 2 і не 3. Вони мультиплікують один одного, і таким чином отримують синергетичний ефект, що полягає в отриманні ефективніших результатів із застосуванням меншої кількості ресурсів. Я прихильник моделі «зіркова команда», а не «команда зірок», чого й хотів би навчити могилянців.
Я не вірю, що існують професіонали, заклопотані настільки, щоб не знайти часу для спілкування зі студентами. Або ж вони просто не усвідомлюють, наскільки багато можуть отримати від такого спілкування. Щодо мене, за ці 2 дні я отримав хвилю, навіть цунамі, позитивних емоцій, приводів для розмірковування та натхнення. Навіть зараз я не уявляю, скільки часу пройде, щоб я повністю оцінив весь багатовекторний вплив, який здійснили на мене могилянці. Словом, те, що я дав їм як тренер, і те, що дали вони мені,- просто не порівнювані величини.


Тетяна Майборода, біологія, 3 курс:

Своєю сильною позитивною енергетикою пан Олександр запалив аудиторію, вважаю це й стало запорукою його успіху у нашому тренінгу. СПОДОБАЛОСЬ: Щирість і відкритість, у певному розумінні, строгість та вимогливість від нас, опосередковане втручання тренера в наші тимчасові мікрокомпанії в ході виконання наших завдань, що виглядало дуже професійно. Завдяки такому спостереженню пану Олександру вдалось побачити які помилки ми допускаємо, та, головне, в чому наші переваги. Такі позитивні відгуки додавали бажання працювати далі, розвивати ці якості в собі в подальшому.


Андрій Яромій, правознавство, спеціаліст (5 курс):

Корисними для мене виявилися коментарі професіонала, що має величезний досвід роботи у банковій сфері, який зсередини знає цю корпоративну структуру і те, наскільки корпоративні цінності є важливими. Тож тренер подавав нам наглядні приклади, як загальна корпоративна система вписується у стратегію розвитку і як впливає на результат. Цікавими для мене були також розповіді про різні команди, моделі їхньої співпраці, різні типи лідерів - інтровертів та екстравертів. І про те, як, навіть без теоретичних знань, проте із відповідними практичними навичками, можна сформувати міцну команду. І вона може виявитись набагато продуктивнішою, ніж група людей, що начебто все вміють і знають, але не можуть порозумітись між собою.


Катерина Мельник, філологія, МП-2:

Для мене цей тренінг входить в «топ» тренінгів, які у нас були. Він належить до тієї категорії, коли тренер надихає своїм прикладом і своєю реакцією. Його миттєвий зв'язок був надзвичайно корисним для підняття власної самоцінності, усвідомлення можливостей росту і отримання директив для подальших дій. Було систематизовано знання із попередніх тренінгів, ми освіжили їх і ще раз переглянули під новим кутом зору. Але головне, що тренер дав нам дуже сильний емоційний і логічний поштовх для побудови нашого життя, для віри в нас, в тому числі, у те, що ми спроможні змінити цей світ.


Денис Кучер, фінанси, МП-2:

План тренінгу з формування команди виявився не зовсім очікуваним, але дуже вдалим. Часом здавалося, що навички командної роботи ми відпрацьовували ніби між ділом, проте попрацювали плідно. Не можу не похвалити ідею зробити повторення і узагальнення матеріалу попередніх тренінгів: групова робота додала багато користі цьому процесу. Моєю рекомендацією буде зберегти таке спрямування тренінгу на майбутнє. Окремо варто відзначити здатність тренера надихнути і спонукати до дії. На даному етапі мотивація насправді важливіша за отримання деяких додаткових знань, бо її важче досягти і втримати. Насамкінець, зазначу, що прогрес групи є найкращою оцінкою результату.


Олександ Кучер, фінанси, МП-1:

Хочу ще раз подякувати тренеру Олександру Верещаку та ініціаторам і організаторам програми «ПРОФІ+» за цей тренінг. Дуже приємно було те, що п. Олександр всіма силами намагався налаштуватись на аудиторію (і це в нього вийшло), що вдається не кожному в роботі з могилянськими студентами. Дуже важливою складовою тренінгу було отримання «Feedback» зі сторони тренера та учасників впродовж обох днів. Здебільшого все, що ми дізнались на тренінгу, ми засвоювали під час виконання практичних групових завдань, тому могли побачити результат імплементації набутих знань. Ще раз дякую, шкода, що кожен тренінг триває лише 2 дні.


Анастасія Костянтинвіська, політологія, 4 курс:

На тренінгу було яскраво проілюстровано переваги в роботі в команді перед самостійною роботою - одна людина не може слідкувати за всім, навіть в окремій галузі, тому раціонально використовувати синергетичний ефект роботи в групах, і саме для цього необхідно вчитися спілкуватися ефективно. Цікаво було порівняти власні успіхи та враження з думкою та прогресом колег. Частина часу була присвячена тому, як знайти в собі сильні сторони, розвивати їх та на основі цього робити власний self-branding… Жодна діяльність не має сенсу, якщо людина рухається до цілей довго- чи короткострокових без оптимізму, тільки з позитивом можна раціонально використовувати свій потенціал. Окрема подяка тренеру за нагадування, що необхідно виходити зі своєї зони комфорту і йти далі, ніколи не зупиняючись на досягнутому, адже саме так можна розширювати кордони можливого.


Тетяна Яворська, біологія, 3 курс:

Тренінг мені надзвичайно сподобався. Ці два дні пролетіли швидко, але інформативно, цікаво та продуктивно. Ми структурували всі здобуті навички та отримали нову порцію інформації від тренера, який зміг вказати на "+" та "-" кожного учасника. Я вважаю, що це все говорить про цілковитий успіх даного модуля. Дякую за надану можливість.


Артем Тесленко, фінанси, МП-1:

Дуже дякую організаторам та тренеру. Особливо мені тренінг запам'ятався харизматичністю п. Олександра, мотиваційними закликами до дій та життєвими прикладами, які чудово доповнювали теоретичний матеріал щодо командоутворення, ролі кожного члена команди і лідера зокрема. Конкретні відповіді на запитання та цікава для багатьох розповідь про важливість Linkedin, у побудові власної кар'єри, тільки додали плюсів тренінгу. Створення конфлікту під час обговорення попередньої роботи, в перший день, було безперечно корисним, для розуміння того, що в команді важливо не просто щось робити разом, але й щоб кожен був згоден і підтримував обраний курс. А також окремий плюс слайдам, які були конкретними з хорошими візуальними образами і незначною кількістю тексту.

 

Фотогалерею модулю можна переглянути тут.

 

Підготувала Христина Парандій (політологія, 2 курс),

Прес-центр НаУКМА, учасник програми «Профі+»

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна