Співпраця з Інститутом Сходознавства НАН України

 

14 лютого 2013 р. між науковою бібліотекою НаУКМА та Інститутом сходознавства НАН України ім.А.Кримського був підписаний договір про співпрацю у розвитку науково-дослідницьких студій у галузі сходознавства.

Відповідно до одного з пунктів договору наукова бібліотека передає Інституту сходознавства електронні копії трьох документів, що зберігаються в архіві О.Пріцака, для їх перекладу і дослідження. Це три взаємопов’язані документи: «Подорож патріарха Макарія ( Київський список праці Павла Алепського)», котрий А.Кримський привіз у 1898 р. з Сирії, а також російськомовний переклад тексту «Подорожі патріарха Макарія» Т.Кезми та україномовний переклад частини тексту «Подорожі патріарха Макарія» О.Пріцака. Рукопис «Подорож патріарха Макарія» був привезений А.Кримським з Сирії, де молодий дослідник перебував у 1896-1898 рр. у науковому відрядженні. Цей рукопис є одним з чотирьох відомих вченим рукописів «Подорожі патріарха Макарія» і на сьогодні найменш дослідженим. Інші три рукописи зберігаються у бібліотеках Лондона, Парижа і Санкт-Петербурга та неодноразово вже перекладалися, опрацьовувалися арабістами і публікувалися.

Наукові співробітники Інституту сходознавства планують виконати свій переклад арабського рукопису «Подорожі патріарха Макарія» та провести порівняльне дослідження його тексту з іншими трьома рукописами в рамках міжнародного проекту з румунськими і російськими колегами. Зичимо учасникам цього проекту, зокрема науковим співробітникам Інституту сходознавства доктору філологічних наук В.С.Рибалкіну та кандидату філологічних наук Ю.І.Петровій успіхів і нових відкриттів і сподіваємося на подальшу наукову співпрацю у вивченні сходознавчих матеріалів з унікальної бібліотечної та архівної колекції Омеляна Пріцака.

© 2012-2023 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна