У НаУКМА відбулася лекція Овідіо Діаз-Еспіно

У четвер, 18-го квітня, у НаУКМА відбулася лекція Овідіо Діаз-Еспіно на тему «Мале та середнє підприємництво: шлях до розвитку громадянського суспільства та запобігання бідності».

Досконало знаючи світ «брутальних джунглів» Уолл-стріт, пан Діаз-Еспіно розповів про те, що таке вільний ринок, які головні правила побудови здорового економічного організму в державі, і що потрібно змінити, аби це сталося якомога скоріше.

 

За словами експерта, вільний ринок – абсолютно реальний феномен для кожної країни, в тому числі й для України. Вільний ринок – це лише одна з соціальних структур, або ж інституцій, які створюються й існують завдяки культурі. Саме культуру пан Діаз-Еспіно вважає головним чинником у становленні державної економіки. Для забезпечення цього процесу потрібно створити такі інституції, які б уможливили повільні, але суттєві зміни культурної та поведінкової моделі людей. Саме культура створює фатум суспільства, і тому повільні зміни зможуть забезпечити всі необхідні умови для розвитку свого «Волл-стріту» навіть в Україні, незважаючи на її історичні умови дещо вповільненого розвитку порівняно із західними країнами.

 

«Ви можете не бути в змозі змінити уряд, але малі кроки будуть повільно створювати великі зміни в суспільстві», - вважає пан Діаз-Еспіно, - «Боріться за маленькі зміни, і крок за кроком все станеться. Не відвертайтеся від перешкод на своєму шляху, зустріньтеся з ними обличчя до обличчя та прийміть їх».

 

Однак, це не єдині правила, яким мають слідувати українці, якщо хочуть перейняти західну економічну модель та запровадити її у власній державі, вважає експерт.

По-перше, варто дотримуватися загальних правил, запроваджених світовим ринком. Це складно, особливо для нашої держави, але необхідно. Також, очевидно, що бюрократія та корупція мають бути викорінені як перешкоди, що порушують правила та спотворюють економіку країни.

Крім того, пан Діаз-Еспіно радить не прагнути до створення монополії, адже вона перешкоджає технологічному просуванню.

Головним аспектом, на думку експерта, все ж залишається культура та культурні цінності, «work ethic», тобто бажання працювати, готовність йти на ризик, можливість працювати в команді та бути гнучким.

Чому ж потрібно починати з «переоцінки цінностей» в людях?

Саме тому, що рушійною силою світової економіки є малий та середній бізнес, зміни мають бути запроваджені «знизу».

«Щоб бути здатним змінити культуру суспільства, потрібна винахідливість, креативність, віддача. Існують суспільства, які ніколи не зазнають змін, адже кожна зміна – це виклик. Порушення статусу-кво створює страх перед невідомим. І тому, якщо ви хочете досягти успіху, потрібно починати боротися за найменші зміни», - завершив свою лекцію Овідіо Діаз-Еспіно.

 

Анастасія Дзюбан, студентка ФГН, БП-2 "Культурологія"

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна