Медіація в НаУКМА: студентські змагання правників, перспективи

 

Цього року одна з команд студентів Факультету правничих наук НаУКМА вп’яте випробовувала свої сили на міжнародному змаганні – Восьмому міжнародному конкурсі з комерційної медіації, який проводиться Міжнародною торговою палатою (ІСС) у Парижі.

Про медіацію, студентські змагання, перспективи розвитку культури переговорів в Україні - викладач ФПвН НаУКМА, юристом, медіатором, випускниця НаУКМА 2005 року п. Діана Проценко:


Медіація – це сучасний спосіб альтернативного врегулювання спорів, що представляє собою гнучкий переговірний процес, який проводиться конфіденційно та в якому нейтральна особа (медіатор) професійно допомагає сторонам досягти згоди (взаємовигідного рішення) щодо вирішення спору або розбіжностей, при цьому сторони мають повний контроль над процесом прийняття рішення та самі визначають умови вирішення спору.

 

Цього року Конкурс зібрав близько 500 учасників із 31 країни.

За вісім років кількість команд збільшилась від 13 до 66.

На волонтерський основі для організації медіаційних сесій та суддівства прибуло 124 професійних медіатора, за сприяння яких лише у відбірковому турі було зіграно 144 раунди.

Така статистика є підтвердженням світової тенденції формування нової генерації правників. Учасники мали можливість порівняти рівень володіння переговірними навичками команд із різних країн, спостерігали найкращі приклади роботи професійних суддів та медіаторів, що уміло керували процесом врегулювання складних комерційних суперечок та давали корисні поради студентам по завершенню переговірних сесій.

Одне з найголовніших досягнень конкурсу – те, що студенти мають можливість побачити практичну дієвість ефективних позасудових технік дружнього врегулювання комерційних спорів, що дозволяють зберегти бізнес-стосунки та спрямувати зусилля сторін спору на взаємовигідні рішення заради майбутнього.

 

Важливо переносити в Україну нове бачення ролі юриста у процесах вирішення спорів. Враховуючи практику функціонування українських судів, наша країна не має залишатись осторонь від передових світових процесів і має ширше впроваджувати та розвивати принципи дружнього врегулювання спорів: медіацію, переговори, арбітраж. Наразі розвиток медіації в Україні лише набирає обертів.

 

Так, першим вищим навчальним закладом, що з 2007 року пропонує курс з переговорів та медіації студентам-правникам, є НаУКМА. Ще багато роботи попереду, аби забезпечити виграш української команди у світовому змагані в галузі дружнього врегулювання спорів – адже в тому числі доводиться ламати стереотипне уявлення щодо переговірних традицій та рівня переговірної культури самих українців та уявлення про українців у світі. Але у тих студентів та випускників НаУКМА, які мали чудову можливість позмагатись у конкурсі з медіації, є план – передавати досвід, поширювати ідею, піднімати рівень переговірної культури в Україні загалом, та серед студентів-правників зокрема.

Команда ентузіастів (на чолі із незмінним тренером студентської команди – старшим викладачем ФПвН НаУКМА, юристом, медіатором Діаною Проценко) провела установчі зустрічі з організації в Україні Міжнародного змагання з комерційних переговорів для студентів вишів України та держав-сусідів. Роботу розпочато: ведеться пошук партнерів, спонсорів, розробляються правила та кейси.

Наступний травень має стати першим, коли рух за дружнє врегулювання спорів на теренах України та СНД перейде на новий рівень.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна