Презентація книжок В`ячеслава Брюховецького «Віктор Петров: Розвідки» та «Віктор Петров: верхи долі – верхи і долі»

29 травня, 17-00, Староакадемічний корпус НаУКМА

 

На презентацію запрошують НаУКМА та видавництво «Темпора».

Вхід вільний.

 

У тритомному зібранні наукових розвідок Віктора Платоновича Петрова (Віктора Бера, Бориса Веріґо, Віктора Петренка) представлена значна частина творчої спадщини видатного вченого в царинах літературознавства, фольклористики, етнографії, археології, мовознавства, етнології, історіософії, філософії та релігієзнавства.

Уміщено також більшу частину відомих його статей про творчість Григорія Сковороди, Пантелеймона Куліша, Тараса Шевченка.

Людина складної, неоднозначно оцінюваної долі, Віктор Петров зробив вагомий внесок у розвиток різних галузей знання. Його праці розпорошені в малоприступних періодичних виданнях, деякі приховані за дотепер не розгаданими псевдонімами, виявлені в багатьох архівах світу, але окремі ще й нині можна відшукати у вкритих пилом стосах нерозібраних паперів.

Розвідки В. П. Петрова подано переважно за хронологією їх написання або першодруків.

Вони відкривають світ видатного вченого, з ненастанним пошуком наукової істини, із заглибленням у таємниці тисячолітньої історії та осягненням животрепетних проблем його сучасності.

Інтригуючі загадки зі сфери розвідницької діяльності В. Петрова лишаються на майбутнє.

Сподіваємося, що ці публікації наблизять нас до відповіді на запитання, яке поставила Докія Гуменна, давня приятелька і колега В. Петрова, ще в 1949 році: «Чи є в Петрова запорозький дух? Чи людина це великих діл і принципів, — чи це те болото, з якого не може витягнути ноги Україна?»

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна