У НаУКМА відбулись громадські слухання, приурочені 60-річчю Норильського повстання

 

У слуханнях взяли участь:

почесний президент НаУКМА В'ячеслав Брюховецький,

головний редактор газети "День" Лариса Івшина,

один із лідерів Норильського повстання Євген Грицяк,

учасниця Норильського повстання Агафія Книш,

засновниця музею Норильського повстання у Норильську Алла Макарова (Росія),

публіцист Юрій Макаров,

дисидент і публіцист Євген Сверстюк,

Надзвичайний і Повноважний Посол України, професор Володимир Василенко,

історик, журналіст, колишній радник ООН та Amnesty International Богдан Нагайло (Велика Британія),

письменниця Оксана Забужко.

 

Присутні на події могли побачити фрагменти зі стрічок М.Ткачука «Щаслива Настуня» і «Загадка Норильського повстання», а також фото учасників знаменної події 1953 року.

 

Громадські слухання урочисто відкрила головний редактор газети "День" Лариса Івшина. Вона порушила важливу проблему незнання власної історії і нагадала про відвагу, силу духу та хоробрість кожної людини, яка хоч раз повставала прости самодержавства і тоталітарного контролю.

 

Продовжив вітальне слово Лариси Івшиної почесний президент НаУКМА В'ячеслав Брюховецький. Він висловив велику подяку учасникам повстання, які власними силами змінили хід історії на краще: "Це знамените повстання призвело до повалення цього режиму, до того поштовху, який завжди потрібен в час, коли немає іншого шляху як тільки вистояти. Воно було знаком невмирущості і сили народу. Як його не нищили, як його не принижували, як його не катували, а сили є!".

 

У залі також були присутні люди, які брали участь у повстанні, зокрема один з його лідерів Євген Грицяк. Він коротко розповів присутнім про вій нелегкий життєвий шлях. Для пана Євгена Норильське повстання відкрило нові грані самого себе. Безстрашність, хоробрість, почуття гідності та відчайдушність – ці якості надбав Євген Грицак завдяки повстанню: "Ми подолали найбільшого ворога людини – страх. Нам справді було чого боятись, але ми це перебороли". Євген Грицак дуже хотів би, щоб про цю подію, всіх тих людей, які повстали проти неправди, про все, що тоді відбулося, дізналось якомога більше людей не тільки в Україні, а й за її межами.

 

Агафія Книш, учасниця Норильського повстання, з болем згадувала страшні часи, коли її, ще зовсім юну дівчину, відіслали до концтабору разом з сестрами. Полонені в таборі помирали від страшних хвороб, страждали від знущань солдатів, страшних допитів, недоїдання. І все ж у нелюдських умовах люди зуміли зберегти честь, любов та людяність.

 

Алла Макарова, засновниця музею Норильського повстання, звернула увагу на те, наскільки важко було жити в таборі молодим дівчатам: "Їм доводилося жити і працювати в екстремальних умовах – в кайданах, під наглядом солдатів. І якщо в такій ситуації жінка була в силі протистояти – це справжній героїзм. На жаль, не оцінений до цього часу». Алла Макарова також розповіла присутнім про теперішній стан музею Норильського повстання, його модернізацію та нові надходження.

 

Студентка БП «Філологія» Анастасія Осадча

 

 

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна