Авторська фотовиставка д-ра Тетяни Михайлишин-Д’Авіньйон «Калейдоскоп культур: сучасна Україна і Схід»

28 травня, о 17-00 Галерея Мистецтв ім.О.Замостян НаУКМА

Організована у рамках Всеукраїнських читань «Академік Омелян Пріцак як вчений-сходознавець та організатор української науки», виставка триватиме до 10 червня 2013 р.

 

Таня Д’Авійньйон (Tania Mychajlyshyn-D’Avignon) – відома «американська українка» або ж «українська американка», фотограф, членкиня Фотографічного Товариства Америки (Photographic Society of America (PSA), Національної Спілки Фотомайстрів України, Міжнародної Федерації фотографів (Federation International of Art Photographers (FIAP).

Народилась у Львові, ще майже немовлям її в 1944-му вивезли зі Львова на Захід — батьки таким чином рятувалися від навали переможців, від загроз їхньому життю.

Далі було поневіряння в таборах для переміщених осіб (Ді-Пі), потім переїзд до США, навчання в Художньому інституті.

Думками й діями ніколи не віддалялася від України, постійно, ще з брєжнєвських часів приїжджаючи сюди. Практично всі значущі події в Україні — здобуття Незалежності, знамените студентське голодування, Помаранчева революція — відбувалися на її очах і під влучним «поглядом» її фотооб’єктива.

Її роботи неодноразово прикрашали National Geographic Magazine та Кіностудію ім.О.Довженка, опубліковані в понад 80 книжках, сотнях журналів та газет, календарів, неодноразово були презентовані на виставках (понад 50 персональних виставок).

Альбом «Просто Україна» (“Simply Ukraine”), що був виданий у 1998, вже є бібліографічною рідкістю.

 

Кілька останніх років Таня багато подорожує: не лише США та Європа, але й Африка, Китай, Монголія, Тібет...

Саме ці роботи в основі фотовиставки ««Калейдоскоп культур: сучасна Україна і Схід» , яка донедавна експонувалась в Університеті Гарварду, а нині маємо унікальну можливість познайомити з нею українців.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна