Відбувся тренінг програми «Профі+» – «Ефективна презентація»

25-26 травня

Напередодні дуже важливого для студентів Могилянки періоду захисту курсових та дипломних робіт, учасники «Профі+» мали можливість познайомитись з секретами успіху презентації, потренуватись у їх створенні та проведенні.

Тренінг «Ефективна презентація» складався із двох модулів – підготовки презентації та її проведення, що дало змогу осягнути не лише верхівку айсберга, яку бачить аудиторія, але й весь той складний процес підготовки, який криється за нею.

У першому ми детально проговорювали все, що стосується трьох китів презентації – цілі, інформації та аудиторії. Саме структуризація кроків підготовки допомагає розставляти всі акценти, які згодом стають переконливими для аудиторії, що в результаті повинна продемонструвати своє схвалення конкретними діями, до яких ми її спонукали. На цьому етапі надзвичайно важливими були елементи створення певних метафор та відпрацювання мови презентації, що буде якнайдоступнішою для слухачів. Ми також розглядали принципи підготовки наочних засобів та приклади ефективного конструювання слайдів.

У другому модулі робота зосереджувалася як на внутрішньому стані презентатора, зокрема, на способах зняття хвилювання, так і на встановленні зв’язку з аудиторією, реакція якої і є основним критерієм успішності презентації. Розлядали інструменти взаємодії з аудиторією протягом проведення презентації, управління ситуацією та блок відповідей на запитання.

Усі нові знання студенти одразу ж випробовували практикою, працюючи в командах чи індивідуально. Різноманітність форм роботи всім припала до душі. А вправа з проведення відео-представлень та її аналіз, поради від тренера та учасників дали можливість визначити свої слабкі і сильні сторони, додали впевненості.

 

Олена Берднікова, розробник модулю, тренер-консультант, коуч

Менеджер з розвитку бізнесу, CBSD/Thunderbird Russia              

Головна мета проекту «Профі+» - підготувати студентів до вимог сучасного ринку праці  та очікувань роботодавців щодо володіння тими чи іншими навичками. Навички презентації для багатьох компаній важливі ще на етапі проходження відбору, та буквально для всіх – у процесі роботи.  Навіть якщо Ваша робота безпосередньо не пов’язана з підготовкою  презентації, іноді розмова з керівником – це теж презентація. Гарна ідея, гарно виконане завдання –  це здорово! Але цього замало, потрібно вміти їх доносити до аудиторії, якщо хочете переконати, іншими словами «продати»,  клієнтам, керівництву, колегам по роботі.

  Під час проведення курсу ми інтенсивно відпрацьовували власні навички. Учасники аналізували презентації та зразки успішних виступів відомих  спікерів, виявляли свої зони розвитку. Це дуже корисний «багаж», який студенти можуть взяти для подальшого самовдосконалення. Крім цього, учасники отримали алгоритми структурування виступу та відповіді на питання, а також поради щодо оформлення наочних засобів у «високотехнологічному», сучасному стилі. Позаяк важливою частиною курсу є робота з аудиторією, учасники вчилися утримувати увагу аудиторії та ефективно управляти нею. Ще дуже корисний досвід, які учасники винесуть з курсу -  робота над іміджем, ефективна вербальна та невербальна поведінка.    

Резюмуючи, можна навести цитату одного відомого американського сенатора Чонсі Депью: «Ніяка інша здатність людини не дає йому можливості з такою швидкістю зробити кар’єру та отримати визнання, як здатність гарно говорити».

 

Катерина Мельник, МП-2, філологія:

Незважаючи на різноманітність джерел, з яких ми черпаємо інформацію, найбільш закарбовуються саме живі приклади тих людей за якими ми маємо нагоду спостерігати. Ті навички, які пані Олена демонструвала нам під час тренінгу – техніки активного слухання, вміння тактовно відповідати, переходити від однієї теми до іншої - неодмінно відкладуться у пам¢яті, адже персональний досвід завжди складається із досвідів людей, на яких тобі хочеться рівнятися.

 

Денис Кучер, МП-2, фінанси

Дуже дякую за ефективний тренінг із ефективної презентації. Це було об’ємно, повчально, цікаво. Мене він навіть надихнув на деякі ідеї для найближчої планової презентації. Не переказуючи зміст, можу стверджувати, що корисною була вся інформація, оскільки стосувалася сфери, де моя компетенція невисока. Вважаю тренінг успішним. Лише хотілось би поділитись експериментальною ідеєю щодо можливості розгляду власних презентацій студентів для отримання актуальних рекомендацій.

 

Христина Парандій, політологія-2:

Я дуже вдячна за цей тренінг, оскільки цікавим і корисним був весь матеріал, що унеможливлює виокремлення лише кількох пунктів. Сподобалося аналізувати відео презентацій - чи то перед статусною аудиторію, чи перед широкими верствами населення - і робити висновки для себе, помічаючи у них певні виграшні моменти або недоліки. Після блоку про грамотне оформлення презентацій я ще раз переконалася, що все просте - геніальне, і це варто пам’ятати при створенні слайдів, щоб не допустити chartjunk-у і зробити їх привабливішими для сприйняття аудиторією.

 

Марія Погодичева, економіка-2:

Надзвичайно підбадьорюючим виявився факт про те, що 80% аудиторії з самого початку налаштовані позитивно до презентатора. Я переконана, що віра в таку статистику суттєво допомагає зняти хвилювання і виглядати впевненіше.

 

Лаура Бабаєва, МП-1, політологія:

Все дуже сподобалося! Тренінг нагадав про фундаментальні принципи створення презентацій, як, наприклад, «одна ідея - один слайд», про що більшість з нас часто забуває. Цінною була порада щодо аналогового планування презентації, оскільки вона стала відповіддю на запитання, чому іноді втрачається натхнення в процесі роботи з цифровими носіями.

 

Артем Тесленко, МП-1, фінанси:

Тренінг був наповнений практичною, стислою та повною інформацією, яка одразу підкріплювалася простими й динамічними вправами. Обов¢язково використовуватиму знання щодо роботи із запитаннями, на які тактовно можна дати відповідь згідно з алгоритмом, а також засоби щодо усунення негативних для ведення презентації чинників у вигляді неуважних чи надмірно прискіпливих слухачів, які потребують особливої уваги. Другим важливим моментом була тема, присвячена тонкощам роботи зі статусною аудиторією, до якої я намірений повернутися в майбутньому, під час презентації своїх проектів чи старт-апу.

 

Підготувала Христина Парандій (політологія-2),

стажер Прес-центру НаУКМА і учасник програми «Профі+»

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна