Відкриття архіву Ігоря Губаржевського

21 червня, о 15.00, Дослідницька зала Наукової бібліотеки НаУКМА


Ігор Володимирович Губаржевський (30 травня 1905 р., с. Дерешова Ново-Ушицького повіту Камянець-Подільської губернії - 5 листопада 1970 р., Нью-Йорк) – мовознавець, викладач, церковно-релігійний діяч.

Губаржевський І.В. належить до того покоління українських діячів, життя яких під тиском історичних, військових, ідеологічних обставин було поділено щонайменше на два періоди: життя на батьківщині і в еміграції. Крім того, ім’я І.В.Губаржевського було протягом довшого часу невідоме ані в середовищі інтелектуалів, ані пересічному громадянину, оскільки він, як й значна частина українців, намагаючись спасти себе і свої родини від фізичної розправи радянської влади, після другої світової війни залишили Україну і виїхали до західних держав.

Науковий співробітник Української академії наук, мовознавець, літературознавець, викладач у київських вищих закладах, І.В.Губаржевський з початком війни стає священиком.

В еміграції він поряд з душпастирською працею виступає як письменник, перекладач, публіцист, критик, редактор, викладач, церковний діяч.

 

Бібліотечно-архівна колекція І.Губаржевського була подарована НаУКМА у 2011 р. його донькою Ярославою Француженко-Губаржевською.

Бібліотечна збірка нараховує 1714 примірників і 672 назви книг і періодичних видань, що вже опрацьовані і є у широкому доступі для користувачів.

В архівній колекції І.Губаржевського зберігаються матеріали, що були створені або зібрані фондоутворювачем в еміграційний період життя. Колекція містить науково-творчі матеріали І.Губаржевського та інших науковців, епістолярну спадщину, адміністрацій і парафій Української автокефальної православної церкви за кордоном, українські зарубіжні періодичні видання 1940-1950-х років тощо.

 

Запрошуємо всіх науковців і молодих дослідників на відкриття і подальше дослідження архівної колекції І.Губаржевського та здійснення нових звершень в українській гуманітарній науці.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна