«У полум’ї Духа», художня виставка іконописної майстерні „Зографос”

Відкриття 20 червня о 16.00, у КМЦ НаУКМА

 

В експозиції представлені твори Дмитра Гордіци, Данила Мовчана, Ганни Бойко, Уляни Томкевич, Мар’яни Качмар.

Спочатку цих молодих людей об’єднали стіни навчального закладу – Львівської Національної академії мистецтв, а згодом – спільне бажання творити ікону і нести її у світ. Молоді іконописці дотримуються візантійського стилю, привносячи в ікону своє, творче бачення. Кожен із авторів має свій власний, відмінний від інших стиль. Але разом з тим молоді митці згуртовані спільними роками навчання, виховані мудрістю своїх викладачів. Вони вірять, що ікона – це не колористика, не канон, не композиція, не стиль, це – щось невидиме, що народжується між нею і тим, хто її споглядає.

 

Святий Дух – третя особа Бога, рука із пригорщем Божих дарів – просвічує, промовляє, наділяє талантами, надихає до творіння. В день П’ятидесятниці в особливий спосіб згадуємо його присутність у серці іконописця. Віримо, що кожен порух пензля – від Нього, кожний поштовх до сотворення нового образу – від Нього, кожна молитва промовлена в спосіб «написання ікони» - від Нього. Людина, що вірить – горить! Не жевріє, не тліє – горить життям у вірі. У полумї Духа віддаємо Богові те, що довірив, поклавши нам у руки як дар іконописання. Народжене з полум’я Духа – апостольство іконописця – інколи недооцінене або ж навпаки, натомість потребує щирої молитви і чистої віри кожного, хто предстоїть перед його творами.

 

Куратор виставки – Дмитро Гордіца (098-3434176, 0639595799)

Адреса: м. Київ, вул. Іллінська, 9, Культурно-мистецький центр Києво-Могилянської академії.

Тел. 425-2154, e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Галерея працює:

вівторок – субота з 11:00 до 19:00.

Вхід вільний

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна