Рафаель Бірман: "Українським університетам потрібна автономія"

Тижневик "Дзеркало тижня" оприлюднив актуальний матеріал з німецьким дослідником, який співпрацює з Могилянкою

 

Журналістка Оксана Онищенко запитувала професора Бірмана, керівника проекту "Німецькі європейські студії", що здійснюється університетом ім. Ф. Шиллера (м. Єна, Німеччина) спільно з НаУКМА.

 

Зокрема, йшлося і про стосунки вишів Німеччини з Міністерством освіти.

 

— А чим займається міністерство освіти Німеччини? Чи контролює воно діяльність університетів?

— Для мене ваше запитання незвичне. Складається враження, ніби в Україні є якась недовіра до університетів. Чому міністерство має щось контролювати? У нас є міністерство культури, яке курирує і освіту. Оскільки Німеччина — країна федеративна, окрім загальнодержавного міністерства, є міністерства у кожній землі. Але наше міністерство не контролює. Воно координує роботу навчальних закладів. Виступає з певними ініціативами (необов'язковими для виконання), фінансує програми, дає гранти.

Міністерства культури кожної землі створили Конференцію міністерств. На цих постійних зустрічах вони вирішують між собою питання розвитку галузі.

Проблеми недовіри до якості діяльності університету вирішуються через незалежну судову систему. У нас бувають випадки, коли студенти подають позов до суду на свій університет і виграють справу.

 

— Чи має право вищий навчальний заклад, окрім дипломів державного зразка, видавати власні дипломи про освіту?

— У нас немає дипломів державного зразка. Кожен університет видає свій власний. За якість освіти, про яку свідчить цей диплом, університет відповідає своєю репутацією. Є рейтинги, складені засобами масової інформації і громадськими організаціями, з яких видно, який навчальний заклад дає якіснішу освіту. Роботодавці також знають, чого вартий той або інший диплом. Є велика конкуренція між університетами, і тому вони самі зацікавлені підвищувати свої стандарти.

 

Повністю інтерв`ю можна прочитати тут.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна