Роман Шпорлюк презентував свою нову книгу в Могилянці

8 жовтня у Конгрегаційній залі Староакадмічного корпусу НаУКМА відбулася презентація книги доктора історичних наук, професора Гарвардського університету Романа Шпорлюка «Формування модерних націй: Україна – Росія - Польща».

 

Привітати почесного професора НаУКМА з «народженням» чергової книги прийшло багато людей.

Ведучий зустрічі, директор видавництва «Дух і Літера» Костянтин Сігов наголосив, що «ця книга буде не тільки «смачною інтелектуальною стравою», але й відкриє інші погляди на інтелектуальну мапу України і Центрально-Східної Європи».


Від імені могилянської громади автора та присутніх привітав президент НаУКМА Сергій Квіт. Він зауважив, що книга «Формування модерних націй: Україна – Росія - Польща» є надзвичайно цікавою для кожної людини, яка воліє знати історію.

 

Професор, доктор історичних наук Владислав Верстюк також висловив свою думку про Романа Шпорлюка та його роботу: «Він шукає факти, «вагітні майбутнім». Він вибудовує аргументи так, що читачеві вже не треба шукати фактичного матеріалу. Ця книга не перевантажена фактами, вона перевантажена думками, перевантажена енергією».

 

Долучився до слів подяки і Олександр Сушко, політолог, голова правління Міжнародного фонду «Відродження». Подякувавши за вагомий внесок у інтелектуальне життя українців, він сказав, що у своїй книзі Роман Шпорлюк ніби передбачає непростий шлях України, який ми і бачимо зараз.

 

Професор Ольга Гнатюк, науковий редактор книги, назвала її «матеріалом вибухової дії», «чудовою інтелектуальною історією, що спонукає думати про власні проекти».

 

До слова був запрошений і сам автор, професор Роман Шпорлюк.

Він висловив подяку за працю видавництву «Дух і Літера», перекладачам своєї книги Георгію Касьянову, Миколі Климчуку, Миколі Рябчуку, Ярославі Стрісі, Дзвениславі Матіяш, Христині Чушаак та всім, хто був причетний до видання книги.

Як зауважив Роман Шпорлюк, головною тезою його книги є те, що "формування модерної сучасної української нації – це не етнічна і не національна біографія, це одночасне формування і переформовування історичної Малоросії».

 

Презентація книги традиційно, завершилась автограф-сесією, де всі охочі могли особисто поспілкуватись з автором: цей жвавий та молодий душею професор з радістю відповідав на всі запитання.

 

Катерина Лизогуб, студентка ФСНСТ-1

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна