Презентовано звіт за результатами дослідження «Верховенство права та окуповані території Донбасу і Криму»

13 листопада Центр дослідження проблем верховенства права Національного університету «Києво-Могилянська академія» презентував звіт «Верховенство права та окуповані території Донбасу і Криму». Експерти Центру, співпрацюючи з Академією Фольке Бернадотта, розробили його в рамках реалізації спільного проекту «Місцеве самоврядування та верховенство права в Україні».

 

Research   title photoЗвіт було створено задля ознайомлення громадськості та органів публічної влади з результатами дослідження стану забезпечення й захисту прав людини та верховенства права щодо ВПО і громадян України, які з об’єктивних причин залишилися проживати на непідконтрольних українській владі територіях Криму, Донецької та Луганської областей, формулювання пропозицій щодо напрямків удосконалення законодавчої бази захисту прав і свобод таких громадян та створення основи для дискусії щодо шляхів покращення ситуації з дотриманням верховенства права та прав людини.

 

Для дослідження, описаного у звіті, було проаналізовано понад 500 судових рішень, українське та зарубіжне законодавство, усі сучасні теоретичні напрацювання з питань державного адміністрування в конфліктних умовах. Окрім теоретичного дослідження експерти Центру опитали близько 50 експертів та стейкхолдерів, провели чотири фокус-групи у формі регіональних дискусій з охопленням понад 100 осіб та організували загальнонаціональну дискусію.

 

На основі зроблених висновків, експерти Центру розробили та виклали у звіті цілу низку своїх рекомендацій задля вдосконалення чинного законодавства й діяльності органів публічної влади на підконтрольних Україні територіях, що межують з анексованим Кримом та зоною розмежування на Донбасі. Основний акцент було зроблено на надважливості дотримання принципу верховенства права та заохоченні до неперервного консультативного процесу з основними зацікавленими сторонами задля сприяння захисту прав особи у сфері надання державних послуг.

З текстом звіту можна ознайомитись за посиланням.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна