ПЕРВИННА ПРОФСПІЛКОВА ОРГАНІЗАЦІЯ НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ «КИЄВО-МОГИЛЯНСЬКА АКАДЕМІЯ»

До Вченої ради НаУКМА

 

Профспілковий комітет Національного університету «Києво-Могилянська академія» звертається до Вченої ради НаУКМА, як найвищого колегіального органу управління університетом, з проханням розглянути питання виборчого процесу в НаУКМА з огляду на деякі зміни законодавчих актів, якими регулюється цей процес, а також з огляду на потенційні ризики та можливості використання адмінресурсу. У цьому зв’язку просимо розглянути можливі зміни до Положення про вибори в НаУКМА, Положення про Оргкомітет та Положення про Виборчу Комісію.

 

Занепокоєння викликає той факт, що призначені на 15 грудня 2021 р. вибори (перенесені на 20 січня 2022 року) регулюються наказом НаУКМА "Про організацію виборів" № 469 від 7 жовтня 2021 р., який фактично одноосібно і непрозоро підготовлений в.о.президента Олександрою Гуменною. Всупереч етичним нормам і Оргкомітет, і Виборча Комісія сформовані потенційним кандидатом у президенти без жодних колегіальних обговорень чи з віце-президентами, чи з деканами, чи з ректоратом, чи з Вченою радою. Дивує і той факт, що наказ за однаковим номером та датою змінювався мінімум двічі, без жодних пояснень.

 

До Оргкомітету та Виборчої комісії вперше за останні десятиліття існування Могилянки не введено жодного з трьох віце-президентів, жодного з 6 деканів, не включено ні голову профспілки, ні керівника відділу кадрів, ні керівника ІОЦ (які так чи інакше дотичні до забезпечення виборчого процесу). Голова профкому за своїми функціональними обов’язками зобов’язаний слідкувати за дотриманням норм законодавства та забезпеченням рівних трудових та соціальних прав працівників закладу в усіх сферах життєдіяльності університету, зокрема у такій знаковій і важливій події, як вибори очільника університету. Адміністрація університету завжди надавала можливість профспілці виконувати свою функцію, включаючи Голову профкому до складу чи то Оргкомітету, чи то Виборчої комісії. Всі Положення та процедури (напр., розподіл квот для обрання представників для голосування, обрання представників з числа нпп… ), що регулюють та супроводжують виборчий процес, завжди узгоджувалися з профспілкою.  Натомість, до складу обох органів, що регулюють виборчий процес, включено мінімум 6 працівників, які за посадами входять до служби президента (фактично підпорядковані в.о.президента – ймовірному кандидату на посаду президента), а отже адмінвплив може бути суттєвим (Косенко Л.В., Сироткіна С.І., Бєлєй В.В., Кохно С.І., Сиволожська Л.М., Прохода Ю.Л.) До того ж, Прохода Ю.Л. не є штатним працівником НаУКМА, а сумісницею, і виконує обов’язки особистого помічника, який працює на якісь персональні доручення в.о.президента. Такі дії є неетичними і непрозорим, як мінімум.

 

З метою збереження демократичних та морально-етичних цінностей могилянської спільноти, просимо розглянути ситуацію та запропонувати зміни до вказаних Положень, зокрема врахувати наступні пропозиції:

 

1. Особа, яка планує балотуватися, не може одноосібно формувати органи, які проводять вибори. У випадку, якщо керівник (в.о.керівника) балотуються (чи планує балотуватися) на виборах, склад Оргкомітету та Виборчої комісії формує Вчена рада.

2. Для забезпечення прозорості та об’єктивності процесу та уникнення використання адмінресурсу, особа, яка планує балотуватися чи балотується на посаду президента не може займати посаду в.о.президента на час виборчої кампанії (має бути відсторонена чи піти у відпустку).

3. Головою Оргкомітету та Головою Виборчої Комісії мають бути особи, що рівновіддалені від усіх кандидатів.

 

Вибори, як і час, плинні, Києво- Могилянська академія вічна!

 

 

ПРОФКОМ НаУКМА

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна