Прем’єр-міністр Гройсман – студентам Могилянки: «Ви є сьогоденням і майбутнім нашої держави»

 

20 квітня пройшла зустріч з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом.

 

Відкриваючи зустріч, президент НаУКМА Андрій Мелешевич особливо наголосив на необхідності розвивати в Україні академічну доброчесність: «Академічна чесність і етична поведінка при дослідженнях та навчанні є запорукою наукового та економічного процесів у будь-якому цивілізованому суспільстві» і зазначив, що для вирішення цього питання треба внести необхідні зміни до українського законодавства стосовно академічного плагіату та інших проявів порушення академічної доброчесності та інтелектуальної власності.

 

Президент Могилянки передав відповідне письмове звернення особисто Прем’єр-міністру України.

 

Володимир Гройсман у своїй промові відзначив, що вважає необхідним діалог між владою та суспільством, і що він особливо цінує зустрічі з молоддю – активною, яка вже знає, чого хоче в житті. Про те, що вже досягнуто, і про плани на майбутнє Прем’єр-міністр говорив дружньо, наче з колегами, принаймні, майбутніми колегами. «Сьогодні переконаний у тому, що наша молодь, високоосвічена, може робити дуже багато необхідних змін в нашій країні», - сказав пан Гройсман.

 

Змін потрібно багато, і для їх втілення потрібні люди.

З цією метою Прем’єр-міністр планує зробити перезавантаження системи управління центральних органів і вже восени привести в уряд 1000 нових агентів змін. Пан Гройсман переконаний, що студенти долучаться до цього процесу і, маючи якісну освіту та бажання реформ, стануть цими агентами змін.

 

Прем’єр-міністр говорив про стратегічні напрямки роботи уряду. Зокрема назвав три заплановані реформи, які, на його думку, є найнагальнішими. Першою назвав пенсійну реформу, що дозволить людям, які пропрацювали все життя, отримувати гідну пенсію. Друга запланована реформа – продаж державних підприємств. Їх в Україні дуже багато, але державі це частіше приносить збитки, ніж прибуток. Приватизація підприємств має позитивно вплинути на економіку та збільшити кількість робочих місць.

Третя реформа стосується землі.

«Ми говоримо про продаж землі. Але яку модель обігу земель пропонують українським громадянам? Я не чув про жодну. – говорить Володимир Гройсман. - В Україні є близько 7 мільйонів землевласників, величезний тіньовий ринок землі. Ми ж хочемо відродити цивілізований фермерський ринок. Але ми проти продажу землі іноземцям; так само проти того, щоб землі України належали 5-7 сім’ям…»

 

Ще два важливих питання, які зараз на часі, і в рамках яких активно проводять реформи та планують нові – сфера освіти та сфера охорони здоров’я.

 

Володимир Гройсман також розказав про перспективи розвитку промисловості в Україні і, особливо, технологічних парків.

 

Велика частина зустрічі пройшла у форматі «питання-відповідь».

Студенти задавали багато цікавих і важливих запитань. Серед них, до прикладу, як уряд планує боротися з корупцією та тіньовою економікою; та чи не вважає пан Гройсман за доцільне посприяти якнайшвидшому прийняттю нового закону про мову на базі законопроекту 5670, який би вивів на вищий рівень функціонування української мови в нашій державі тощо.

Студенти також висловлювали власне бачення щодо реформ, які уряд вже провів.

 

На завершення Андрій Мелешевич вручив Прем’єр-міністру подарунок – щойно виданий двотомник унікальної енциклопедії «Київська духовна академія в іменах», присвячену 400-літтю Києво-Могилянської академії, спадкоємицею якої протягом XIX-початку ХХ ст. була Київська духовна академія.

Презентація Енциклопедії запланована на 18 травня в стінах Могилянки.

 

Матеріал підготувала Олеся Далебіга, (МП-1, філологія), відділ стратегічного розвитку НаУКМА

Фотозвіт

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна