Рекомендації щодо запобігання коронавірусу для студентів, викладачів та співробітників НаУКМА

 

Розроблено спільно представниками 

студентського самоврядування та 

адміністрації НаУКМА

 

Від кінця грудня 2019 року у світі розпочався спалах коронавірусу (COVID-2019) - спочатку він поширювався лише Китаєм, але згодом дістався й інших регіонів світу, зокрема й України.

 

У зв’язку із зареєстрованим випадком захворювання на території нашої держави та з огляду на активні подорожі студентів протягом ТСР, НаУКМА вводить превентивні заходи захисту, аби убезпечити спільноту. Інформацію про них можна почитати в новині на сайті та Наказі №99.

 

Водночас, ми б хотіли прояснити декілька важливих моментів та дати відповіді на найпоширеніші запитання Якщо ще залишаться питання, скористайтеся формою за лінком наприкінці статті.

 

Що робити, якщо на ТСР  був(ла) за кордоном? 

Якщо протягом останніх 14 днів ви відвідували Італію, Іран, Корею чи Китай або проїжджали одну з цих країн транзитом (включно з транзитом в аеропорту), просимо вас залишитися вдома на самоізоляції упродовж 14 днів, навіть якщо симптомів захворювання немає. Для цього треба:

 

1) Із корпоративної поштинаписати листа (один лист із декількома адресатами) на: 

  • спеціаліста деканату

  • заступника декана

  • лікаря - Калінічева Олександра Вадимовича  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

  • викладачів, пари яких ви пропустите

  • у копію поставити пані Діану Проценко  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Необхідно описати ситуацію та маршрут вашого пересування, а також надати доречні і доступні підтвердження вашого перебування в одній із зазначених країн - скани штампів у закордонному паспортів, квитки (на перельоти, поїзди, громадський транспорт)підтвердження проживанняабо банківських операцій (у доречному обсязі)тощо. 

У випадку проблем із корпоративною поштою - пишіть до Олександра Слобуся  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

2) Утриматись від відвідування університету та гуртожитків протягом 14 днів.

3) У разі погіршення стану здоров’я, навіть найменшого, - терміново звернтатися до вашого сімейного лікаря!

4) У якій би країні не були, повідомте про факт перебування за кордоном старосту, зібрана інформація важлива для розуміння ситуації та прийняття подальших виважених рішень по університету.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Я не був(ла) на ТСР за кордоном, однак погано себе почуваю

 

Процедура лишається стандартною, як і з усіма захворюваннями протягом року. Будь ласка, зверніться до лікаря, з яким у вас підписана декаларація, або до дільничого лікаря студентської поліклініки та залишайтеся вдомаНе займайтеся самолікуванням та бережіть здоров’я своє й вашого оточення!

 

Нагадуємо, що наразі основними симптомами, які можуть свідчити про коронавірус, визнано наступні:

  • кашель

  • утруднене дихання

  • висока температура

 

Якщо у вас діагностовано коронавірус, повідомте про це лікаря НаУКМА, декана і заступника декана свого факультету.

 

Мої родичі нещодавно були в одній з країн, де зареєстровані випадки захворювання на коронавірус, чи потрібно мені щось робити у зв’язку з цим?

 

Якщо проявів симптомів захворювання на коронавірус у ваших родичів немає, не потрібно вживати якихось заходів чи самоізолюватися.

 

Наразі я знаходжуся в одній з країн, де зареєстровані випадки захворювання на коронавірус. Що я повинен/повинна зробити?

 

Міністерство закордонних справ України рекомендуєвиявляти підвищену увагу та обережність, дотримуватися та виконувати вимоги місцевих органів влади, уникати відвідання уражених вірусом регіонів, повідомити про своє місце перебування та контактні дані до найближчої дипломатичної установи України, а також зареєструватися на веб-ресурсі «ДРУГ», слідкувати за рекомендаціями по ситуації в окремих країнах, які розміщені на сайті МЗС України.

 

Також просимо тримати в курсі відділ міжнародного співробітництва НаУКМА.

 

У мене запланована поїздка в одну з країн, де зафіксовано випадки захворювання на коронавірусу. Що я маю робити?

 

Згідно Наказу №99, таку поїздку потрібно погодити з виконуючим обов’язки президента НаУКМА. Оскільки ситуація з розповсюдженням вірусу стрімко змінюється, просимо також перевіряти рекомендації Міністерства закордонних справ України

 

Які ще заходи безпеки вводять в університеті? Скільки вони триватимуть?

  • із 10 березня в КМА не проводять будь-які заходи, окрім тих, що безпосередньо пов’язані з навчальним та науковим процесом.

  • збільшать частоту прибирання, забезпечать наявність мила та дезінфікуючих засобів.

  • ми не приймаємо делегації та окремих осіб з країн, де зареєстровано понад 100 випадків коронавірусу, подорожі викладачів, студентів і співробітників у ці країни під жорстким контролем на предмет доцільності.

 

Кінцевого терміну дії наказу поки немає, рішення про подальші дії будуть прийматися на основі розвитку загальної ситуації.

 

Що я можу зробити для запобігання поширенню вірусу?

  • мийте регулярно руки з милом чи використовуйте антисептик з 60-80-відсотковим вмістом спирту, особливо після поїздок у громадському транспорті

  • не використовуйте сушарки для рук

  • чхайте та кашляйте, у разі відсутності серветки, у рукав, серветки одразу викидайте

  • не торкайтеся необробленими руками слизових оболонок очей, носа та рота

  • регулярно дезінфікуйте поверхні предметів, до яких ви торкаєтеся, в тому числі клавіатуру комп’ютера, поверхню телефона

  • уникайте контакту з хворими людьми

  • залишайтеся вдома, якщо погано почуваєтеся, та звертайтеся до лікаря

 

Студенти, викладачі та співробітники повинні мити/обробляти антисептиком руки:

  • перед виходом з дому

  • по прибутті в університет

  • після відвідування вбиралень

  • після перерви чи спортивних занять

  • перед приготуванням/вживанням їжі, включаючи вживання снеків

  • перед виходом з університету

 

Де можна дізнатися актуальну інформацію про вірус в Україні?

 

Офіційну, перевірену інформацію про коронавірус в Україні можна дізнаватися на спеціальному каналі МОЗ у Telegram @COVID19_Ukraine та за допомогою їх чат-боту @COVID19_Ukraine_Bot (тут ще є рекомендації та відповіді на поширені запитання). 

 

Що робити з пропущеними парами? 

Візьміть до уваги, що будь-яка самоізоляція (пропуск з наступним відпрацюванням пар чи формат віддаленого навчання) погоджується наперед.

 

Якщо ви повернулись із країн з високим ступенем ризику (Італія, Іран, Корея, Китай), включно з транзитним перебуванням, насампередвідповідно до Наказу № 99 від 6.03.2020 р., необхідно зв’язатися з деканатом і заступником декана, повідомивши про свою самоізоляцію або погане самопочуття.

 

Якщо ви були в інших країнах, то в індивідуальному порядку погоджуйте доречний та прийнятний для всіх сторін план дій з викладачами та деканатом.

 

Ураховуючи динамічний розвиток ситуації та стислі терміни впровадження наказу, цей процес може відбуватися неідеально, однак з усіма працівниками академії буде проведена додаткова комунікація, а у випадку конфліктних ситуацій ви завжди можете звертатися до старост та Студентської колегії.

 

І насамкінець - не панікуйте! Коронавірус не є аж таким страшним, просто варто бути уважними до свого здоров’я і за необхідності звертатися до лікаря (так само, як і з усіма іншими захворюваннями). Мийте руки, бережіть себе і дійте відповідально!

 

Якщо ви не знайшли відповіді на своє запитання вище, поставте його через форму і ми надамо відповідь в індивідуальному порядку й оновимо інформацію на цій сторінці за потреби. 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна