Центр забезпечення якості освіти НаУКМА розробив онлайн-курс «Академічна доброчесність в університеті»

 

Директор Центру забезпечення якості освіти Сергій Квіт, координатор Американської Бібліотеки Світлана Чуканова та керівник Школи професійного розвитку викладачів Наталія Старинська діляться досвідом в новому онлайн-курсі «Академічна доброчесність в університеті» на платформі Відкритий Університет Майдану.

 

 

Цей курс складається з шести тематичних блоків. Його можна знайти у вільному доступі за посиланням. За допомогою цього курсу слухачі можуть дізнатися про те, що таке академічна доброчесність, що таке плагіат, як уникнути плагіату (академічне письмо), якими є передумови створення доброчесного середовища в університеті (університетська автономія), як створити доброчесне середовище в університеті.

 

«На мою думку, наразі найбільш серйозними порушеннями норм академічної доброчесності в Україні і, мабуть, у світі є плагіатні випадки, – зазначає старший викладач кафедри психології та педагогіки НаУКМА, кандидат педагогічних наук Світлана Чуканова, – адже плагіат - це по суті крадіжка. Ми постійно говоримо про це з нашими студентами».

 

«Не менш важливою є культура академічної доброчесності серед викладачів і ми постійно над цим працюємо, – розповідає керівник Школи професійного розвитку викладачів НаУКМА Наталія Старинська, – наші програми професійного розвитку включають в себе спеціальні тренінги про основи академічної доброчесності. Ми розповідаємо викладачам про кращі світові практики, аналізуємо український досвід та методи його вдосконалення».

 

«Забезпечення якості освіти в університеті не можливе без дотримання правил академічної доброчесності, - наголошує професор, керівник Центру забезпечення якості освіти НаУКМА, Міністр освіти і науки України 2014-2016 рр. Сергій Квіт. – Звичайно, українське законодавство потребує суттєвого оновлення. Проте не менш важливо створити атмосферу нетерпимості й неприйняття плагіату в академічному середовищі. Якісний університет не має терпіти плагіаторів у своїх стінах і всі мають це розуміти».

 

Нагадаємо, що дотримання правил академічної доброчесності належить до завдань Центру забезпечення якості освіти НаУКМА. Києво-Могилянська академія проводить політику боротьби проти плагіату та будь-яких проявів академічної недоброчесності. Ця боротьба є ключовим аспектом стратегії розвитку нашого університету, а відповідне могилянське Положення про запобігання плагіату було прийнято вперше в Україні ще у 2009 році.  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна