Могилянці Володимир Панченко та Катерина Калитко – лауреати премії «Літакцент року-2018»

 

У номінації «Літературознавство» відзначили книгу «Повість про Миколу Зерова» Володимира Панченка – д.ф.н., професора кафедри літературознавства НаУКМА, письменника, а також книгу «Бунар» української поетеси, випускниці НаУКМА (МП, політологія-2005) Катерини Калитко

 

 

 

Під час церемонії нагородження, що відбулася 5 лютого у київській «Книгарні Є», оголоси імена переможців у п’яти номінаціях:

«Поезія» – Остап Сливинський за поетичну збірку «Зимовий король» і Катерина Калитко за збірку «Бунар»;

«Проза» – Світлана Тараторіна за роман «Лазарус»;

«Поезія і проза для дітей» – Ольга Купріян за «дівчачий щоденник» «Щоденник Лоли»;

«Есеїстика й художній репортаж» – Олеся Яремчук за «Наші інші» та Павло Стех за книгу «Над прірвою в іржі»;

«Літературознавство» – Ганна Улюра за книгу «365. Книжка на кожен день, щоби справляти враження культурної людини» і Володимир Панченко за працю «Повість про Миколу Зерова».

 

«Бунар» – це правдива екзистенційна поезія, – характеризує книгу один із членів журі Андрій Дрозда. – Вона нагадує сни Касандри, яка знає, що все найстрашніше вже не раз відбувалося, але може повторитися ще раз. Катерина Калитко наче вийшла на своєрідне поетичне плато, де нічого не заважає говорити про речі справді суттєві та глибинні».

 

До короткого списку книжкового рейтингу «Літературний акцент року – 2018» також потрапили такі книги могилянців: «Світ не створений» Мирослава Лаюка, «Вбивство п’яної піонерки» Оксеника (Іванюк) Сергія, «Церебро» Андрія Бондара, «Чому не варто боятися фемінізму» Тамари Марценюк та «Візерунок на камені. Микола Бажан: життєпис (не)радянського поета» Віри Агеєвої.

 

Так, член журі у номінації «Проза» к.ф.н., доцент кафедри літературознавства НаУКМА, випускник НаУКМА, літературознавець, письменник Ростислав Семків відзначає, що цей рік був не дуже вдалий для прози: «До п’ятірки найсильніших увійшли не просто цікаві люди, а точно непересічні письменники із цілком виробленим стилем і власною та вдалою літературною передісторією. Просто цей рік їм не вдався. Просто ці тексти мало захоплюють,пише у відгуку Ростислав Семків. – Тому вважайте цю преамбулу поясненням і вибаченням водночас – мій псутий Борхесами смак не знайшов у цьогорічній прозі багато літератури. У мене залишилася тільки віра – щира віра в людей і, зокрема, в тих, які цьогоріч у п’ятірці найакцентованіших».

 

Серед журі конкурсу також були і літературознавиця, журналістка, письменниця Олена Гусейнова (МП, 2003) – у номінації «Поезія»; у номінації «Проза»: к.ф.н., доцент кафедри літературознавства НаУКМА, випускник НаУКМА, літературознавець, письменник Ростислав Семків та письменниця, перекладачка, випускниця НаУКМА Ярослава Стріха (МП, 2011); у номінації «Есеїстика»: літературознавиця, випускниця НаУКМА (МП, 2014) Богдана Романцова.

 

«Літакцент року» – це щорічна премія літературного інтернет-видання «ЛітАкцент». Короткі списки, шляхом голосування, формують автори сайту. Опісля твори у п’яти категоріях оцінює професійне журі.

 

Нагадаємо, що напередодні у НаУКМА відбулася презентація роману про Революцію Гідності «Міф та божевілля» Данила Григорчука. Головний герой роману – аспірант-могилянець, а усі події в романі розгортаються довкола Академії.

 

Вітаємо!

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна