Могилянці презентували дослідження на міжнародній медичній конференції

22-23 лютого у м. Рига (Латвія) делегація НаУКМА у складі доктора біологічних наук, професора Надії Білько, аспірантки Докторської школи НаУКМА Маргарити Пахаренко та випускника НаУКМА Максима Прилуцького (МП «Лабораторна діагностика біологічних систем», 2014) взяли участь у Міжнародній науковій конференції з медицини (International Scientific Conference on Medicine at the University of Latvia). 

 

Маргарита Пахаренко представила на конференції доповідь «Особливості пошкодження і відновлення кровотворної системи щурів після впливу сублетальних доз іонізуючого випромінювання» (англ. «Features of damage and recovery of rats hematopoietic system following the exposure to sublethal doses of ionizing radiation»). Ми детальніше розпитали пані Маргариту про її дослідження.

 

У чому полягає важливість теми Вашого дослідження?

Сьогодні у довкіллі присутня значна кількість природних та техногенних джерел іонізуючої радіації, тому безумовно доцільними є дослідження впливу опромінення на організм людини, зокрема, на гемопоез (прим. гемопоез – це процес утворення клітин крові із гемопоетичних стовбурових клітин).

Чи досліджують цю тему науковці та які новації Ви пропонуєте науковому світу?

Дослідженням впливу іонізуючої радіації на молекулярному та клітинному рівнях приділяється суттєва увага, зокрема, значні досягнення у цій галузі отримано завдяки застосуванню біохімічних, молекулярно-біологічних, цитогенетичних та морфологічних методів. Розроблена нами оригінальна модель культуральних досліджень дозволяє отримати нові дані про функціонування стовбурових кровотворних клітин та клітин-попередників кісткового мозку за умов дії іонізуючого випромінювання.

Що може змінитися за наслідками Вашого дослідження?

Отримані результати щодо наслідків дії іонізуючої радіації можуть бути джерелом діагностичних даних при виявленні подібних порушень кровотворення у опромінених осіб. Тобто, можемо сказати, що результати дослідження можуть допомогти захистити людину від радіаційного ушкодження? Точніше, варто сказати, що вивчення механізмів дії іонізуючого опромінення на організм дозволить отримати дані, що можуть стати підґрунтям для розробки засобів захисту людини від радіаційного ушкодження.

 

Могилянці познайомилися з провідними дослідниками у цій сфері та мали змогу дізнатися про сучасні напрями та методи досліджень. Також Маргарита Пахаренко зазначає, що завдяки можливості відвідати конференцію, делегація НаУКМА домовилася про наукову співпрацю з професором медичного факультету Латвійського університету Una Riekstina, відповідний договір вже знаходиться на стадії підписання. 

Участь делегації НаУКМА у міжнародній конференції відбулась за підтримки Фонду випускників України.

 

Напередодні наукова робота «Загальна правова оцінка подій на Майдані: легітимність та легальність дій» студентів четвертого курсу факультету правничих наук НаУКМА Мар'яни Постоловської та Михайла Янишівського була визнана найкращою на Всеукраїнському конкурсі наукових студентських робіт на честь Героя Небесної Сотні Сергія Кемського.  

.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна