07 квітня виповнилося 100 років від дня народження Омеляна Пріцака

 

Омелян Йосипович Пріцак (07.04.1919, с. Лука Самбірського повіту на Львівщині – 29.05.2006, Бостон, Массачусетс, США) – всесвітньовідомий вчений, видатний філолог, сходознавець, історик, іноземний член НАН України, член Наукового товариства імені Шевченка, Української вільної академії наук, Міжнародної асоціації україністів, почесний доктор всесвітньо відомих університетів, член багатьох академій наук світу. 

 

2007 року, завдяки сприянню Kyiv Mohyla Foundation of America, величезний науково-дослідницький спадок Омеляна Пріцака був переданий НаУКМА. Того ж року на його основі в університеті створили Меморіальний кабінет-бібліотеку Омеляна Пріцака, а 2009 року на честь видатного вченого було названо створений у Могилянці Науково-дослідний центр орієнталістики. Його колекція включає бібліотечний фонд (близько 20 000 томів наукової літератури, рідкісних стародруків, енциклопедичних видань та періодики), особистий архів та збірку творів мистецтва.

 

Попри те, що більшу частину свого життя Омелян Пріцак змушений був провести поза межами батьківщини, він все життя залишався патріотом України, докладаючи величезних зусиль до популяризації «української» теми у світовому науковому дискурсі. Зокрема, учений ініціював і започаткував масштабний видавничий проект «Гарвардська бібліотека давнього українського письменства», що включає опублікування оригінальних творів, створених на території Русі-України в XI–XVIII століттях. Омелян Пріцак – автор дослідження «Походження Русі», а також близько 1000 наукових праць (монографії, статті, рецензії, підручники) з лінгвістики, сходознавства, всесвітньої історії, історії України.

 

«Омелян Пріцак став вченим світового рівня в декількох галузях науки: філологія, лінгвістика, орієнталістика, історія, і по праву належить до плеяди універсальних вчених, якими були Й.Г.Гердер, Г.В.Ф.Гегель, О.фон Гумбольдт, Б.Кроче, А.Кримський, - говорить директорка Науково-дослідного центру орієнталістики ім. Омеляна Пріцака (НаУКМА), к.і.н Таїсія Сидорчук. - Він зробив гідний внесок у розвиток світової орієнталістики як науковець-дослідник та як ініціатор і організатор міжнародних наукових осередків, зокрема Societas Uralo-Altaica, Ural-Altaische Jahrbücher, Permanent International Altaistic Conference, Український науковий інститут Гарвардського університету».

 

Нагадуємо, 29-31 квітня 2019 року Науково-дослідний центр орієнталістики організовує міжнародну конференцію до 100-річчя Омеляна Пріцака. Конференція вдбудеться за підтримки коштів, наданих Канадською фундацією українських студій від іменного фонду Михайла та Дарії Ковальських.

З 08 квітня по 31 травня у Музеї НаУКМА організована виставка, присвячена 100-річчю Омеляна Пріцака. На виставці представлені особисті документи, фотографії, наукові праці О.Пріцака, а також карти і твори мистецтва з колекції вченого. 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна