Лауреати наукових грантів презентували свої дослідження 

 

Переможці конкурсу наукових грантів від стратегічного партнера Могилянки Благодійного Фонду «Повір у себе» презентували проекти своїх наукових досліджень грантодавцеві та колегам-науковцям. Водночас, запрошені на зустріч переможці попередніх конкурсів поділилися своїми досягненнями, враженнями та досвідом роботи над науковими проектами у форматі саббатікал, який є новим для України.   

 

 

У цьогорічному конкурсі взяли участь 19 могилянських дослідників. Четверо з них стали переможцями та працюватимуть над своїми науковими проектами, починаючи з осені 2019 року.

 

 

Переможниця у категорії «Професорський грант» Богдана Олійник, завідувачка кафедри математики, доктор фізико-математичних наук, представила своє дослідження «Симетричний аналіз діагональних границь дискретних структур».

 

 

 

  

 

Доцентка кафедри соціології, кандидат філософських наук, PhD, випускниця НаУКМА (БП «Культура», 1997; МП «Культура», 1999; аспірантура «Філософська антропологія, філософія культури», 2002) Катерина Мальцева перемогла у категорії «Докторський грант» і протягом року зосередиться на дослідженні «Соціальні детермінанти здоров’я та кумулятивні ефекти соціальної нерівності у здоров’ї».

 

 

 

 

 

 

У категорії «Молодий дослідник» цього року грант розділили двоє переможниць -  Тетяна Костюченко (старша викладачка кафедри соціології, випускниця НаУКМА (БП «Соціологія», 2005) з темою дослідження «Мережі політичних еліт у Грузії, Литві, Угорщині та Україні». )та Ірина Колесник  (к. хім. н., старша викладачка кафедри хімії), яка сфокусується на дослідженні «Новітні полімерні системи доставки лікарських засобів».

 

 

 

 

Катерина Мальцева:

«Для мене найбільш вагомим є те, що проект дослідницьких грантів надає можливість приділити час на "сісти подумати" та закінчити дослідницьку роботу у різних її формах, на що важко виділяти достатньо і систематично часу. Коли я отримала результати конкурсу, я одразу знайшла собі книжок про те, як ефективно використовувати саббатікал для написання монографій та статей. І всі вони наголошують саме на повному використанні часу дослідника під час викладання та особливостях менеджменту часу під час семестру в академічній сфері, що зовсім не сприяє academic writing».

 

Тетяна Костюченко:

«Грантова підтримка від Фонду "Повір у себе" - це можливість завершити тривалий процес роботи над дисертацією, фактично, завершити важливу стадію свого становлення в академічному середовищі.  Майбутнім аплікантам я б порадила 1) чітко прописати план роботи над проектом і мати чітко визначені результати (deliverables), напр. текст дисертації або статті та 2) починати написання заявки завчасно».

 

Крім того, на зустрічі були присутні переможці конкурсів попередніх років, адже цей проект діє в НаУКМА вже третій рік поспіль. Анатолій Бурбан (д. т.н., професор, факультет природничих наук), Тетяна Степурко (PhD, випускниця НаУКМА, Школа охорони здоров’я ФСНСТ), Руслан Чорней (к.фіз.-мат.н., факультет інформатики), Максим Антонюк (к.б.н., факультет природничих наук) поділилися результатами своїх досліджень та досвідом роботи у новому для України форматі саббатікал.

 

Тетяна Степурко:

«Ми - країна, науковці - розвиваємося дуже швидко, особливо останнім часом. Швидкість, проте, не означає рівномірність: певна частина пазлу може бути складена для однієї галузі, але відсутня в іншій. Зустрічі - звітування чи презентації творчих відпусток - є унікальною можливістю бути залученими в мультисекторальний діалог. Наукові інтелектуальні дискусії на найвищому могилянському рівні - це велика цінність. Це, безперечно, чудовий стимул для кращої кристалізації свої професійних цілей та для рефлексії щодо проробленої роботи.

Зі свого досвіду, порадила б майбутнім аплікантам "операціоналізувати" наукові мрії в термінах статей, дисертацій, конференцій - це спростить реалізацію творчої відпустки і "продукти" на виході будуть зрозумілими грантодавцям та іншим науковцям, а також ці "продукти" можна буде підрахувати".

 

Руслан Чорней:

«Саббатікал, з одного боку, дозволяє звільнитися від виконання звичних повсякденних робочих завдань задля наукової роботи, з іншого, зважаючи на високий рівень відповідальності викладачів, зобов'язує до її сумлінного виконання. Важливим чинником, що надихає, є усвідомлення того, що наукова діяльність українських вчених цікавить українські фонди. Крім того, програма дає можливість вийти зі звичного наукового середовища: себе показати і на інших подивитися. За інших обставин важко уявити, що може спонукати математика послухати доповідь соціолога). Це дозволяє по-іншому подивитися на свою роботу і зрозуміти своє місце в науковій спільноті.

Моя порада майбутнім аплікантам: з початком сабатікалу, особливо для зазвичай завантажених викладачів, виникає відчуття вакууму. Не бійтеся цього, піддайтеся йому і максимально заповніть його новими науковими ідеями. Розширте коло свого наукового спілкування. Зверніться до тих, до кого раніше не мали можливості звернутися за браком часу. Успіхів!»

 

Ірина Іванчик, співзасновниця Благодійного Фонду «Повір у себе», підкреслила, що проект надання наукових грантів дослідникам Могилянки є успішним, і Фонд безумовно планує його продовжувати. «Крім того, у наших планах – залучити до його підтримки ширше коло меценатів, щоб проект ставав масштабнішим та системнішим», - сказала пані Ірина.

 

Підсумовуючи зустріч, голова Вченої Ради НаУКМА Людмила Кострова наголосила, що два роки існування проекту сабатікал у НаУКМА унаочнили, наскільки звільнення науковців від викладання сприяє генеруванню нових ідей, міждисциплінарній синергії, встановленню горизонтальних зв’язків між дослідниками.

 

Нагадаємо, що конкурс стипендій на отримання грантів дослідникам від стратегічного партнера Могилянки – Благодійного Фонду «Повір у себе» започатковано у 2017 році з метою сприяння розкриттю дослідницького потенціалу викладачів НаУКМА, створення умов для їхнього професійного зростання та заохочення до наукових досліджень здібної молоді.

 

Фонд «Повір у себе» також забезпечує підтримку студентів у рамках програми «Сільській дитині - сучасну освіту». Засновники Фонду Ірина та Віктор Іванчики є багаторічними партнерами Академії.

 

У Могилянці також запроваджено викладацький стипендіальний фонд. Ви можете долучитися до його формування, таким чином, надавши можливість більшій кількості могилянських дослідників розвинути свій науковий талант.  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна