Муткорт із права ЄС: могилянці вперше у фіналі та одразу – срібні призери

 

Команда могилянців у складі студентів-правників Дмитра Солдатенка (перший рік навчання), Юлії Полюхович (другий рік навчання) та Анни Яцишин (четвертий рік навчання) і тренерки Лілії Слободян («Право», 2016), вперше в історії участі української команди у змаганнях з права Європейського Союзу, увійшли до фіналу та здобули неймовірний результат – друге місце, а Анна Яцишин отримала звання «Кращого промовця». 

 

 

Ювілейні 25-ті змагання з права Європейського Союзу Центрально-Східної Європи (CEEMC) відбувалися 2-4 квітня в Європейському Суді справедливості, що у Люксембурзі.

Могилянська команда цьогоріч вже вп’яте брала участь у змаганнях: «П`ять років тому я взяла участь в змаганні з права ЄС, – розповідає тренер команди, випускниця НаУКМА Лілія Слободян. – У країні тоді був Євромайдан, в моєму житті 2-ий курс і відкритість до усього, що дозволяє не забути англійську і отримати міжнародний досвід. на той момент (та й все ще зараз), право ЄС в Україні було чимось екзотичним і «нашо воно тобі треба?». CEEMC об`єднує команди із Центральної та Східної Європи (+нові країни-члени, if available). Цей західно-східний симбіоз in action дарує тобі відчуття солідарності, відчуття спільності та об’єднаності, якому заздриш, з однієї сторони, і частиною якого дуже хочеш бути - з іншої. Мабуть, саме це відчуття надихнуло мене дізнатись більше про ЄС та вступити в Коледж Європи, а страх його втрати - почати тренувати могилянську команду на CEEMC».

 

Відбір команда пройшла ще у жовтні 2018 року тоді й розпочався активний процес підготовки: були організовані класи по EU policies & EU law, написання меморандуму (письмова частина змагання) і тренування плідінгів (усна частина, презентація аргументів). «Дмитро, Юля й Анна сміливо та граційно вибороли друге місце перед чотирнадцятьма суддями, сім з яких є справжніми членами Суду ЄС. – ділиться враженнями тренерка Лілія Слободян. – Ці троє змусили президента змагання сказати, що наступного разу їхні аргументи в Суді звучатимуть рідною та одночасно перекладатимуться на інші офіційні мови ЄС. І яким б голослівним не був останній коментар, ви творили історію, частиною якої дуже гордо бути».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Муткорт з права ЄС Центрально-Східної Європи (The Central and East European Moot competition, CEEMC)  був заснований у 1996 році Британським правовим центром і проводиться під егідою Європейського Суду cправедливості та Центру європейських правових досліджень Кембриджського університету. Змагання імітує судовий процес позову держави-члена Європейського Союзу до Європейського Суду.

 

Нагадаємо, що напередодні могилянська команда із медіа права: Лідія Волкова, Тетяна Авдєєва, Оксана Ігнатенко та Роман Токарик, також увійшли до фіналу та здобули друге місце на міжнародних змаганнях Price Media Law Moot Court

.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна