Два проекти могилянців перемогли у конкурсі Благодійного Фонду «Повір у себе»

 

Проект розвитку неформального навчання у сільських школах «СпільнОсвіта» команди студентів на чолі з Тетяною Буць (БП-2, ФСНСТ) та проект молодіжного простору на базі сільської ради «Lifestyle» студентки четвертого курсу правничого факультету Мар’яни Постоловської отримали гранти від Фонду

 

Конкурс студентських проектів відбувся у рамках стипендіальної програми БФ «Повір у себе» «Сільській дитині – сучасну освіту». Усі студенти, що стали учасниками програми розробляли проекти для розвитку сільської місцевості, а три – стали переможцями та будуть реалізовані за підтримки Фонду.

 

СпільнОсвіта – це проект із розвитку неформальної освіти в сільських школах. Головною метою проекту є показати дітям у сільській місцевості, що вчитися буває цікаво. Реалізовуючи проект, студенти НаУКМА проводитимуть в селах заняття у формі гри на різні теми: ораторське та сучасне мистецтво, життя в природі, перша до медична допомога тощо.

 

Так, команда «СпільнОсвіта» вже провела для сільських дітей Григорівської ЗОШ, що на Чернігівщині, заняття з ораторського мистецтва. Дітей вчили не боятись говорити, звертатись до аудиторії та відігравати у виступі емоції. Ораторське мистецтво – це перше заняття з курсу, який загалом складається із 6️ тренінгів на різну тематику. Найближчим часом команда «СпільнОсвіти» знову завітає до Григорівки щоб провести наступне заняття.

 

«Я бачу це не просто проектом, який розвиває неформальну освіту в сільських школах, – розповідає кураторка проекту, студентка КМА Тетяна Буць, – а ще й як проект, який залучає до цього могилянців. Волонтерство - це те чому теж треба вчитися в університеті. Ми разом з Мацьковою Діною, Білецькою Надією, Дубик Марією, Кульба Юлією та Федоровою Лоріною вчимося і вчимо разом».

 

«Ідея молодіжного простору «Lifestyle» виникла задовго до отримання інформації про конкурс проектів від фонду «Повір у себе», але саме підтримка останнього додала впевненості, розуміння цілей і місії «брати та віддавати» – каже авторка ще одного проекту-переможця студентка КМА, Мар’яна Постоловська. – Окрім того команда поповнилася стипендіатами Сергієм Савинським, Сергієм Ковальовим, Юлією Кульбою, Андрієм Гультяєвим, Анною Мельник та Анжелою Сивак».

 

Молодіжний простір «Lifestyle» буде створено на базі сільської ради. Ціль проекту – підвищити рівень розвитку сільської молоді. Серед головних завдань – залучити; зменшити тривожність та невпевненість; зацікавити; інтегрувати до громади; підвищити рівень правової, економічної, громадянської обізнаності; створити для цього сприятливе середовище та розробити методологію для мультиплікації. Дотягатиметься це за допомогою молодіжного простору для неформальної освіти. Планується проведення тренінгів, воркшопів, лекцій, створення клубів (дискусійного, розмовного, природничого, ігрового, туристичного та кіноклубу), реалізація проектів мешканців громади та супровід у соціальних мережах. Сприяючи самостійності та ініціативності, команда не лише навчатиме, але і навчатиметься.

 

«Місія проекту – подолати зневіру у своїх силах, перспективах, змінах, – пояснює Мар’яна Постоловська. – Якщо молодь шукає та знаходить щастя у містах, за кордоном, хтось їде на заробітки, то віра у перспективи громади, села як соціальної одиниці – не таке поширене явище. Ми ж хочемо, щоб село не асоціювалося із важким випробуванням, тимчасовим етапом перед університетом. Про тимчасове та нав’язане не дбають. Хочемо, аби молодь відчувала своє значення та можливості, а я особисто мрію, щоб необхідність у сільських коефіцієнтах ЗНО зникла. Проект – це перший крок».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нагадаємо, що стипендії на навчання у рамках програми «Сільській дитині – сучасну освіту» у 2018 році отримали 10 студентів-першокурсників та 10 студентів старших курсів.  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна