Міжнародний форум з питань корупції відбувся у НаУКМА

13-15 червня у НаУКМА пройшов четвертий науково-дослідницький міждисциплінарний форум з питань корупції «Різновиди (анти)корупції: уроки минулого для майбутнього». Міждисциплінарний науково-освітній центр протидії корупції в Україні (ACREC) організовував цьогорічний форум спільно з Міждисциплінарною мережею дослідників корупції (ICRN) https://www.icrnetwork.org/ та за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Цей Форум вперше збирає в Україні не просто людей з різних країн, але й з різних континентів: Азії, Африки, Північної та Південної Америки, Європи, – пояснює виконавча директорка ACREC, викладачка НаУКМА Оксана Нестеренко. – Важливим є те, що вперше корупція обговорювалася не формально, як це зазвичай буває в Україні. Дослідники обговорювали питання реального порядку денного: старі підходи до розуміння явища «корупції», чому не працюють старі антикорупційні механізми, за допомогою чого виробити нову регіональну або національну політики тощо.

Учасники Форуму також працювали над розробкою нових підходів та механізмів. Наприклад: оцінювання корупційних ризиків за допомогою різноманітних IT інструментів; побудова системи публічного управління на основі технології Distributed ledger; створення соціальних ігор (експериментів) для пояснення феномену корупційної поведінки і багато іншого.

 

Зрештою, такий Форум раніше проводився у Франції, Нідерландах, Швеції. Тому для нас співорганізація Форуму такого рівня є дуже відповідальною та, я б навіть сказала, – почесною місією. Сподіваємось, що – це стане поштовхом для становлення нових дослідників корупції в Україні».

 

Головною метою форуму є об’єднати молодих науковців та практиків, які працюють у сфері запобігання і протидії корупції з усього світу. Інтерактивні семінари двох днів Форуму були зосереджені на проблемах різних проявів корупції та розробці антикорупційної політики в умовах міжнародного та громадського тиску для проведення реформ. Ці дискусії поєднували теоретичні та емпіричні роздуми щодо ролі політичної культури, інститутів, існуючих соціальних рухів, міжнародних організацій, ролі політичних та економічних еліт, технологічного розвитку та засобів масової інформації для динаміки та політики корупції та концепції протилежності корупції.

 

Почесною промовицею першого дня Форуму стала Джанін Р. Ведель (Janine R. Wedel) – американська науковиця, професорка університету в Шарській школі політики і уряду при Університеті Джорджа Мейсона. Вона прочитала доповідь «Нові напрямки в боротьбі з корупцією: меппінг корупції та її впливу на процеси» (“New Directions in Anti-Corruption: Mapping Corruption and Influence Processes”).

 

Другий день форуму завершився доповіддю «Наперекір всьому. Боротьба із залежністю «попереднього розвитку» при побудові належної системи урядування» (“Against all Odds. Fighting Path Dependency in Good Governance Building”) професорки кафедри демократії в Школі управління Герті в Берліні, очільниці Європейського дослідницького центру з питань боротьби з корупцією та державним будівництвом (ERCAS) Аліни Мунджіу-Піппіді (Alina Mungiu-Pippidi).

 

На завершення учасники Форуму відвідали тематичну екскурсію від проекту «Київські антикорупційні тури». За результатами конференції найкращі статті будуть опубліковані в рецензованому міжнародному міждисциплінарному журналі ­- «Kyiv-Mohyla Law and Politics Journal» http://kmlpj.ukma.edu.ua/.

 

Нагадаємо, що Міждисциплінарний науково-освітній центр протидії корупції в Україні (ACREC) є науково-дослідницьким центром, який здійснює освітню, наукову та просвітницьку діяльність у сфері запобігання і протидії корупції засновано у 2015 році. Цьогоріч на базі ACREC та кафедри політології НаУКМА стартує унікальна магістерська програма «Антикорупційні студії».  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна