Перша в Україні Школа гідів антикорупційних турів - у НаУКМА

 

Міждисциплінарний науково-освітній центр протидії корупції в НаУКМА (ACREC) успішно реалізував перший освітній модуль Літньої Школи гідів в рамках проекту «Київські антикорупційні тури», унікальний двох модульний курс навчання з мистецтва комунікації та гідування у сфері антикорупції .

 

Ключовою метою Школи гідів є поєднання знань у сфері (анти-) корупції із навичками гідування та сторітелінгу для виховання нового покоління молодих активістів та експертів, які б хотіли втілити себе у сфері неформальної освіти та інноваційних антикорупційних проектів.

 

29-31 липня, під час І освітнього модулю Школи гідів, 20 найкращих учасників мали нагоду дослідити теоретичні підходи до розуміння корупції, дізнатись про систему та механізми вищої політичної корупції в Україні, а також навчитись виявляти корупційну складову, аналізувати різні механізми корупції та виробляти антикорупційні рекомендації.

«Напрочуд корисним було опрацювання теми про державні антикорупційні органи та громадські неурядові організації в Україні, – діляться враженнями учасники програми. – Також ми вивчали правові ризики комунікації про корупцію, аби озброїтись найкращими практиками та інструментами комунікації про корупцію в рамках правового поля».

Так, експерт Центру політико-правових реформ Антон Марчук розповів про роль прихованих припущень у визначенні корупції та боротьбі з нею, а також – про систему та механізми вищої політичної корупції у державі.

Медіа-юристка ГО «Інституту розвитку регіональної преси» Людмила Панкратова розповіла про правові засади доступу до інформації та правові ризики комунікації про корупцію й провела практичне заняття «Пошук та перевірка інформації». Огляд основних механізмів корупції та антикорупції зробив кандидат юридичних наук та експерт у сфері протидії корупції ACREC Андрій Білецький.

Віталій Шабунін, експерт із питань парламентського лобіювання та політичного консалтингу в сфері протидії корупції, голова правління ГО «Центр протидії корупції» сфокусувався на темах «Громадськість проти корупції: можливості та перешкоди» й «Українські та міжнародні антикорупційні інституції».

 

Окрім цього, важливою частиною Школи став тренінг із розробки та генерування ідей для нових унікальних станцій антикорупційних турів, а також проведення навчального туру для майбутніх гідів за антикорупційним маршрутом на теренах Маріїнського парку та урядового кварталу.

 

Другий модуль Школи гідів пройде 26-28 серпня 2019 року.

 

«Київські антикорупційні тури» – це проект Міждисциплінарного науково-освітнього центру протидії корупції в НаУКМА (ACREC), який представляє собою інноваційний просвітницький інструмент у форматі інтерактивних міських екскурсій у супроводі гіда. Проект антикорупційних турів було створено з метою інформування громадянського суспільства про механізми корупції з фокусом на конкретні шляхи та інструменти їх запобігання у майбутньому, а також діяльність та успіхи державних органів, неурядових організацій та активістів у сфері антикорупції в Україні.

Захід було проведено фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Посольства Швеції в Україні в рамках програми «Ініціатива з розвитку аналітичних центрів».

 

Нагадаємо, що цьогоріч на базі ACREC та кафедри політології НаУКМА стартує унікальна магістерська програма «Антикорупційні студії» . Також Міждисциплінарний науково-освітній центр протидії корупції в НаУКМА проводить навчання на сертифікатній програмі «Антикорупційні міждисциплінарні студії» за участі лекцій від теоретиків та практиків у сфері протидії корупції з України, Нідерландів та Німеччини.  

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна