Миколі Картелю та Евгену Чолію присвоїли звання Почесний професор і Почесний доктор НаУКМА

Микола Картель – професор, академік НАН України, доктор хімічних наук, директор Інституту хімії поверхні імені О. О. Чуйка НАН України, автор понад 1000 наукових праць, багато років плідно співпрацює з кафедрою хімії НаУКМА в галузі наукових розробок, керівництві студентськими дипломними та аспірантськими дослідженнями, у профорієнтаційній роботі серед студентів та випускників НаУКМА.

Почесний професор НаУКМА.

 

 

 

 

 

 

 

Евген Чолій – юрист, член Палати адвокатів Квебеку з 1982 року, старший партнер однієї з найбільших адвокатських фірм Квебеку – «Лавері, де Біллі», Президент Світового Конґресу Українців у 2008-2018 роках. Під час головування в Конґресі активно працював на розбудову відносин із НаУКМА.

Почесний доктор НаУКМА.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відповідні рішення були ухвалені Вченою Радою НаУКМА за поданнями президента НаУКМА.

 

Евген Чолій та Микола Картель сприяли розвитку Києво-Могилянської академії.

Так, у грудні 2010 року Евген Чолій виступив на підтримку відкритого листа президента НаУКМА, яким НаУКМА виступала проти руйнівного для української вищої освіти проекту Закону України «Про вищу освіту». У 2012 за сприяння пана Чолія та СКУ в НаУКМА виступив колишній Президент Європарламенту професор Єжи Бузек.

У 2018 році пан Чолій сприяв отриманню НаУКМА датку від Світового Конґресу Українців, що буде спрямовано на створення та реалізацію спільних освітніх проектів із канадськими освітніми установами, а також проектів, спрямованих на вивчення української мови серед діаспори в Канаді. Пан Чолій є активним учасником проектної групи із заснування Києво-Могилянської фундації в Канаді.

 

Академік Микола Картель та інститут хімії поверхні ім. О.О.Чуйка НАН України протягом багатьох років плідно співпрацюють із кафедрою хімії НаУКМА. За безпосередньої участі М.Т.Картеля багато років укладаються та успішно реалізуються двосторонні угоди про наукову співпрацю між Інститутом хімії поверхні ім. О.О.Чуйка НАН України та НаУКМА.

У 2017 році завдяки активній підтримці М.Т.Картеля в НаУКМА було створено міжінституційну аспірантуру зі спеціальності «102 Хімія», що створює передумови для надзвичайно продуктивного і значущого наукового осередку завдяки поєднаному науковому потенціалу, спільному матеріально-технічному та інформаційному забезпеченню. Тривалий час професор Картель викладав спецкурс «Основи адсорбції» та базовий курс «Фізична хімія» на природничому факультеті НаУКМА.

Цьогоріч Почесний професор НаУКМА Микола Картель прочитав інавгураційну лекцію «Сучасний світ нано-Карбону» для студентів НаУКМА.

 

Нагадаємо, що метою присудження звання «Почесного професора НаУКМА» є офіційне відзначення та вшанування заслуг науковців, діячів науки і техніки, громадським діячам, які зробили значний внесок у розвиток міжнародної співпраці НаУКМА, сприяли налагодженню співпраці з вітчизняними та зарубіжними науковими установами.

Звання "Почесний доктор НаУКМА" присуджується зарубіжним та вітчизняним науковцям, громадським діячам за особливі заслуги в розвитку освіти і науки. 

.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна