Партнерство з Prometheus, або як НаУКМА розвиватиме онлайн-освіту в Україні

Наприкінці серпня президент НаУКМА Андрій Мелешевич підписав договір про співпрацю із директоркою Громадської організації «Прометеус» (Prometheus – платформа масових відкритих онлайн-курсів) Вікторією Примаченко. Співпраця спрямована на розвиток он-лайн та змішаної (blended learning) освіти. Реалізація передбачає, зокрема, створення відкритих онлайн-курсів та сертифікованих он-лайн програм для фахівців.

 

«З 2015 року в НаУКМА реалізується проект «Цифровий університет», метою якого є створення єдиного інтегрованого інформаційного середовища університету, – розповідає віце-президентка НаУКМА з наукової роботи та інформатизації, керівниця проекту «Цифровий університет» Тетяна Ярошенко. – Ми працюємо над створенням на базі НаУКМА моделі цифрового (електронного) університету, який органічно поєднує традиційне та дистанційне навчання на основі сучасних технологій та потужної електронної бібліотеки, розвиває електронну науку та дистанційну взаємодію, впроваджує електронні системи врядування, документообігу, сервіси для студентів і співробітників тощо, а також застосовує новітні технології для управління.

Ми активно впроваджуємо електронне навчання в Академії за допомогою власних платформ DistEDU та LMS . Обидва майданчики побудовані на платформі Moodle. Це надає чимало додаткових можливостей як для студентів, так і для викладачів, котрі прагнуть підвищити якість викладання. На даний момент маємо на платформі DistEDU вже понад 600 курсів. Ми переконані, що курси могилянських викладачів мають усі шанси стати такими ж популярними й серед масової аудиторії, як і серед студентів».

 

У рамках співпраці з Prometheus вже розпочали роботу над п’ятьма новими курсами за участі могилянців. Вони незабаром з’являться на платформі. На допомогу школярам, що готуються до ЗНО, стартують курси «Секрети ЗНО з англійської мови» та «Лайфхаки ЗНО з математики». Матеріали курсів побудовані відповідно до програм ЗНО, затверджених Міністерством освіти і науки України.

 

Також на платформі буде представлено курс «Історія Києво-Могилянської академії» від Максима Яременка, доктора історичних наук, професора кафедри історії НаУКМА, фахівця з історії Києво-Могилянської академії та Київської духовної академії, історії освіти та Православної Церкви в Україні XVIII століття. Слухачі зможуть ознайомитися з основними подіями в історії Києво-Могилянської академії, її вихованцями та культурною спадщиною.

 

«Digital Research Skills (Digital & Information Literacy)» – курс для науковців, побудований на основі трирічного досвіду викладання в Докторській школі імені родини Юхименків НаУКМА. Слухачі отримають загальний огляд основних складових та стратегій наукової комунікації, інформацію про використання сучасних веб-застосунків на всіх етапах життєвого циклу дослідження, особливо при інформаційному пошуку та поширенні результатів дослідження, про авторське право та багато іншого.

 

Спільно з україно-швейцарським проектом «Розвиток медичної освіти» й за підтримки Національної служби здоров’я України та Міністерства охорони здоров’я України розроблений курс «Системи охорони здоров’я». Курс містить як огляд теоретичних підвалин систем охорони здоров’я та ключових концептів, які використовуються міжнародними експертами, так і практичний досвід тих, хто запроваджував нові механізми фінансування та моделі організації охорони здоров’я в Україні.

 

Викладачі Києво-Могилянської академії активно беруть участь в створенні масових он-лайн-курсів та розвитку blended learning. Так, у листопаді минулого року Центр забезпечення якості освіти НаУКМА розробив онлайн-курс «Академічна доброчесність в університеті» на платформі ВУМ. За допомогою цього курсу слухачі можуть дізнатися про те, що таке академічна доброчесність, що таке плагіат, як уникнути плагіату, якими є передумови створення доброчесного середовища в університеті, як створити доброчесне середовище в університеті.

 

Школа політичної аналітики НаУКМА, за підтримки Українського культурного фонду, створює онлайн курс «Культура та політика: багатозначність (взаємо)зв’язків». Курс буде доступний на платформі Prometheus у другій половині жовтня.

 

Детальний перелік курсів від викладачів Академії шукайте за покликанням.  

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна