Енергомодернізація НаУКМА: схвалено комплексну концепцію

 

28 лютого 2020 року в НаУКМА незалежні аудитори компанії «ЕСКО Україна» презентували Концепцію комплексної енергомодернізації НаУКМА. Схвалення Концепції означає перехід до подальших етапів реалізації проекту «Вища освіта. Енергоефективний компонент» - реновацію та модернізацію будівель університету.

 

 

У рамках проекту модернізацію відповідно до європейських стандартів енергоефективності будівель буде здійснено у гуртожитках НаУКМА №1 та №2, першому та третьому навчальних корпусах 1 та 3 та бібліотеки Антоновичів. Реновація пройде в корпусах 4, 5, 6, 7 та 9, а також у будівлі Культурно-Мистецького центру (КМЦ).

 

Під час наради під головуванням віцепрезидентки НаУКМА з економіки та фінансів Людмили Дяченко та за участі віцепрезидентки НаУКМА з наукової роботи та інформатизації Тетяни Ярошенко, помічниці президента Наталії Шумкової, керівника Центру енергоменеджменту Андрія Китаєва, керівника проекту ЄІБ «Вища освіта: енергоефективний компонент» Андрія Міцая та представника МОН України Юрія Матюшенка, експертів з бізнесу та представників господарчих підрозділів були схвалені запропоновані технічні заходи з реновації будівель університету.

Варто зазначити, що енергетичний аудит будівель НаУКМА, що його спільно проводили фахівці Центру енергоменеджменту НаУКМА та аудитори компанії «ЕСКО Україна», передбачав:

• аналіз існуючого стану будівель;

• оцінку потенціалу підвищення енергоефективності;

• визначення суму необхідних інвестицій для реалізації потенціалу з підвищення енергоефективності для кожної будівлі;

• формування переліку вичерпних технічних заходів, що забезпечить максимальний ефект комплексної енергомодернізації для кожної з будівель.

 

Енергетичний аудит НаУКМА також використовується як навчальний кейс для студентів магістерської програми «Управління енергоефективності».

«Завдяки системним та тривалим зусиллям Центру енергоменеджменту та господарських підрозділів НаУКМА ми пройшли відбір та стали учасником унікального для України проекту Європейського Інвестиційного банку (ЄІБ), який передбачає комплексну енергетичну модернізацію понад 250 будівель в 17 університетах України на загальну суму 120 млн.євро (без ПДВ). Реалізація такого масштабного проекту є справжнім викликом не тільки для могилянської спільноти, але й для всього Міністерства, тому кожен крок з його реалізації вивіряється та ретельно готується», - розповідають керівники реалізації проекту.

 

Загальна сума інвестицій в інфраструктуру НаУКМА складе 5, 247 млн. євро (без ПДВ), які будуть задіяні протягом найближчих п`яти років.

 

Нагадаємо, що у лютому 2019 року Києво-Могилянська академія увійшла до другого етапу проекту «Вища освіта. Енергоефективний компонент», що фінансується Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) та Північною екологічною фінансовою корпорацією (NEFCO). Проект передбачає два етапи реалізації, а також складається з основного компоненту з енергоефективності та компоненту, що має на меті покращити умови викладання.  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна