Заступниця міністра охорони здоров’я Норвегії відвідала НаУКМА з нагоди початку спільного україно-норвезького проекту

06 березня, у рамках дводенного робочого візиту до України, до НаУКМА завітали заступниця міністра охорони здоров’я Норвегії пані Анне Грете Ерландсен (State Secretary Anne Grethe ERLANDSEN) із делегацією з нагоди початку спільного проєкту Центру психічного здоров’я НаУКМА, Університетської лікарні Акерсхус та Регіонального центру запобігання насиллю, травмам та самогубствам (Норвегія). 

 

 

Головною метою візиту Пані міністра в Україну було надання інформації та обговорення рішення Норвегії надати допомогу Україні у реформуванні галузі охорони здоров’я, а саме з питань громадського здоров’я, фізичної реабілітації та психосоціальної реабілітації. У Могилянці норвезька делегація на чолі із заступницею міністра охорони здоров’я Норвегії пані Анне Грете Ерландсен та Послом Королівства Норвегії в Україні пана Уле Т. Хорпестада (HE Mr Ole T. Horpestad, Ambassador of Norway) зустрілися з представниками адміністрації університету та Центру психічного здоров’я НаУКМА, аби обговорити розробку проєкту і пілотувати дві навчальних програми: профілактика суїциду і розвиток резільєнтності у громаді.

Планується, що обидві програми будуть включені у навчання бакалаврів психологів НаУКМА.

Також у рамках реалізації проєкту будуть навчати 15 тренерів, які згодом проводитимуть навчання для 240 психологів, соціальних працівників, педагогів, лікарів, поліцейських, волонтерів на базі Центрів психосоціальної реабілітації НаУКМА у Києві і Покровську.

 

З норвезької сторони у зустрічі також взяли радник з питань розвитку Посольства Новрегії в Україні пан Петтер Баук (Counsellor Development Petter Bauck), представники Міністерства охорони здоров’я Норвегії: координатор проєкту пан Андерс Ламарк Тюссе (Mr Anders Lamark Tysse), старша радниця пані Рагнхільд Ангелл Холст (Senior Adviser Ragnhild Angell Holst) та радниця пані Карін Оліне Краглунд (Adviser Karin Oline Kraglund).

 

«Ми дякуємо Норвезькому урядові за підтримку нашої країни у сфері психічного здоров'я й зокрема за підтримку українських університетів, які зможуть забезпечити сталість реформи охорони здоров'я в Україні та сподіваємось на плідну співпрацю», - зазначив в.о. президента НаУКМА Василь Ожоган.

Керівник Центру психічного здоров’я НаУКМА Сергій Богданов ознайомив пані Міністра з напрацюваннями та досвідом роботи науковців і представників Центру у сферах громадського здоров’я, фізичної реабілітації та психосоціальної реабілітації: «Центр психічного здоров'я КМА співпрацює з численними міжнародними організаціями: ЮНІСЕФ, USAID, Міжнародна мальтійська служба допомоги для розбудови і реформи системи психічного здоров'я в Україні, - розповів Сергій Богданов. - Зокрема, ми маємо стратегічне партнерство з Університетом Джонса Хопкінса (США) і при підтримці USAID провели перше в Україні доcлідження  ефективності психотерапії та спільно працюємо над розбудовою регіонального центру у сфері психічного здоров'я, який би був лідером у проведенні досліджень і навчанні фахівців у цій сфері. Ми дуже зацікавлені у співпраці з норвезькими партнерськими організаціями над адаптацією і впровадженням університетських курсів з профілактики суїциду і підтримки стресостійкості місцевих громад».  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна