Комюніке із засідання Українсько-польської комісії для дослідження взаємин у 1917–21 рр.

7 грудня 2020 року відбулося п’яте засідання українсько-польської комісії для дослідження взаємин 1917-21 рр., що була створена 22 березня 2018 р. на базі НаУКМА і Варшавського університету. Її співголовами є професори  Владислав Верстюк і Ян Яцек Бруський.

З огляду на обмеження, пов’язані з карантином, зустріч проходила у форматі онлайн.

 

 

У рамках засідання Ян Яцек Бруський виголосив доповідь, присвячену міжнародному контекстові «Союзу Пілсудський-Петлюра». Відбулася також дискусія, що охоплювала цей контекст у період 1920–21 рр.

 

Під час закритої частини засідання обговорювалися дотеперішні видання та плани на найближче півріччя, зокрема:

1. узгодження можливості співпраці з Головним управлінням державних архівів Польща (координатори: Анна Крохмаль і Ян Маліцький);

2. продовження угоди з польським ІНП (Ян Маліцький);

3. видання тому праць Комісії, присвяченого Симону Петлюрі (редактор і координатор Мірослав Шуміло).

 

Наступне засідання, якщо дозволять обставини пов’язані з пандемією, відбудеться у Києві пізньою весною – на початку літа 2021 року і стосуватиметься міжнародного контексту українсько-польських взаємин 1917–21 рр.

 

Вирішено продовжувати видання обох серій - Праць Комісії та Джерел, зокрема:

1. підготувати до друку в першій половині 2021 року том джерел, що стосуються Польських Легіонів в Україні. Редактори: Мацєй Кротофіль та Максим Потапенко;

2. започаткувати роботу над двома черговими томами, що висвтілюватимуть політичний та військовий контекст Союзу Пілсудський-Петлюра (травень-жовтень 1920), а також економічні питання з ним пов’язані. Редактори: Ян Пісулінський (політичні питання) та Мацєй Кротофіль (військові питання). Джерела, що стосуються економічних питань будуть опубліковані як додаток або в в томі Праць Комісії, якщо виявиться, що джерельний матеріал з цього питання надто скупий для окремого видання. Редактори формують менші колективи, що працюватимуть над зібранням та підготовкою документів до друку;

3. започаткувати роботу над концепцією видання серії джерел, що висвітлюють міжнародний контекст українсько-польських взаємин протягом 1917–21 рр. (координатори: Ян Яцек Бруський, Владислав Верстюк);

4. підготувати черговий том Праць Комісії, який висвтілюватиме міжнародний контекст українсько-польських взаємин (редактор: Геннадій Корольов).

 

Узгоджено, що обидві серії, незалежно від місця видання, друкуватимуться в однаковій графічній стилістиці, що позитивно впливатиме на ідентифікацію обох серій з діяльністю Комісії.

Узгоджено, що Комісія прагнутиме в якомога коротші терміни отримати рішення керівництва Головного управління державних архіві Польщі та Державної архівної служби України про підготовку архівних путівників, що стосуватимуться українсько-польських взаємин 1917–21 рр. (держархіви, відомчі, церковні, приватні та еміграційні архіви). Координатори: Анна Крохмаль, Наталія Маковська, Ірина Матяш.

 

Текст – Секретар Комісії Оля Гнатюк, професорка кафедри історії НаУКМА та Варшавського університету  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна