Вікторія Плигун – лавреатка Студентського Стипендіального Фонду професора Дж. Федака

Студентка другого року навчання магістерської програми «Молекулярна біологія» Вікторія Плигун отримала відзнаку Фонду відомого професора, дослідника генетики рослин Джорджа Федака (George Fedak).  

 

Метою Фонду є заохочення студентів-біологів до наукової роботи, яка поєднується з успішним навчанням. Особливо підтримуються студенти, які виконують дослідження в університеті, мають фахові публікації з наукової тематики, які реалізується на кафедрі біології НаУКМА.

Так, цьогорічної лавреатка Вікторія Плигун вперше провела флуоресцентну гібридизацію in situ на мейотичних хромосомах амфідиплоїдів пшениці.

Вікторія брала участь у виконанні наукової теми кафедри біології «Розширення генетичного пулу м’якої пшениці за рахунок генофондів дикорослих рослин». Бакалаврський диплом Вікторія захистила на тему «Особливості перебігу мейозу у амфідиплоїдів пшениці», а зараз працює над магістерським дипломом «Молекулярно-цитогенетичне маркування продуктів гаметогенезу у амфідиплоїдів та гібридів пшениці м’якої».

 

Також Вікторія опубліковала у співавторстві статтю у журналі «Наукові записки НаУКМА» «Цитологічна стабільність пшеничних амфідиплоїдів і сортів пшениці в мейозі» та взяла участь у XVI Міжнародній науковій конференції студентів і аспірантів «Молодь і поступ біології», де отримала диплом ІІІ ступеня за кращу усну доповідь на секції «Генетика та біотехнологія».

Тема доповіді «Особливості проходження мейозу у амфідиплоїдів пшениці»

 

Засновник Студентського Стипендіального Фонду професор Дж. Федака – відомий у світі фахівець з генетики рослин, співробітник Agriculture and Agri-Food Canada’s Ottawa Research and Development Centre (Канада).

Уже тривалий час підтримує тісні професійні зв’язки з науковцями України, зокрема і з кафедрою біології НаУКМА, є членом редколегії журналу «Наукові записки НаУКМА: Біологія і екологія».  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна