У рамках Днів науки відбувся науковий семінар «Джерела європейської України: розмова про історію з професором Сергієм Плохієм»

На міждисциплінарному семінарі директор Українського наукового інституту Гарвардського університету США, професор, відомий дослідник історії України Сергій Плохій презентував нову книгу “Magistra Vitae: Розмови про історію з Сергієм Плохієм”.

 

Відео семінару доступне за посиланням .

 

У семінарі, організованому видавництвом “Дух і літера” у партнерстві з Новою бібліотекою Софії-Мудрості, також взяли участь Тетяна Ярошенко, в.о. президента НаУКМА, Наталя Шліхта, професорка, завідувачка кафедри історії НаУКМА, Оля Гнатюк, історикиня, професорка Варшавського університету та Києво-Могилянської академії, Леонід Фінберг, соціолог, директор Центру досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства, Євген Глібовицький, український політолог, експерт із довготермінових стратегій, випускник НаУКМА.

Модерував семінар Костянтин Сігов, директор Центру Європейських гуманітарних досліджень НаУКМА і видавництва "Дух і літера".

 

Сергій Плохій у своїй доповіді представив власні ідеї щодо стосунків України та Європи та коріння європейської України. Професор Плохій зазначив, що Європа завжди була присутня в українському контексті: “Тому Європа так чи інакше виникає у Драгоманова, вона присутня у Хвильового. Перша заява української Гельсінської групи пов’язана з європейським Гельсінським процесом: ми є в Європі і є частиною цього процесу. Події останньої революції пов’язані з асоціацією з Європою. Тобто міняються часи, міняються ідеології – лібералізм заміняється націонал-комунізмом Хвильового чи з’являється ідея прав людини. А Європа лишається константою як приклад іншого, який надзвичайно потрібний для виживання українського національного проєкту”.

 

У вступному слові в.о. президента НАУКМА Тетяна Ярошенко зазнчила, що Могилянку та Гарвард повязує багато спільного: “І нема нічого випадкового в тому, що Могилянку називають українським Гарвардом». Адже Гарвард і Могилянка – майже ровесники, Могилянка, заснована у 1615, старша Гарварду всього на 21 рік. Український інститут в Гарварді, який очолює нині професор Плохій, заснований відомим вченим Омеляном Пріцаком. Унікальна колекція Пріцака (бібліотека, архів, мистецька колекція) нині знаходиться нині в Могилянці, на її базі засновано Центр сходознавства імені О.Пріцака, де відбуваються дослідження, проведено кілька конференцій. На останній з яких – до 100-літнього ювілею вченого – виступав і професор Плохій з доповіддю про півстоліття українських студій у Гарварді.

Професор Плохій та його колеги в Гарварді достойно продовжують ту мрію, яка надихала Омеляна Пріцака та засновників інституту: зробити так, щоби американська наука зацікавилася Україною й зробити українознавчі дослідження частиною західних студій.

Нещодавно завершено важливий проєкт оцифрування частини колекції Омеляна Пріцака: Могилянка передала до Гарварду цифрові копії - 17164 аркуша архівних документів діяльності УНІГУ з архіву О. Пріцака як директора УНІГУ у 1968-1989 роках. Цікаво також, що на титульній сторінці нової книжки професора Плохія – знаменита гравюра викладача Академії Івана Щирського «Тріумфальне знамено» (піднесена ректору Києво-Могилянської академії Прокопію Колачинському у 1701)», - зазначила Тетяна Ярошенко.

 

Книга “Magistra Vitae: Розмови про історію з Сергієм Плохієм” - це уроки історії, які нам ще треба вивчити – головна тема збірки інтерв’ю історика Сергія Плохія, які він дав українським медіям протягом останніх років. Розмови історика з провідними журналістами та науковцями України – це не тільки погляд на історію очима сучасності, але також погляд на сучасність очима історії, захоплива подорож за лаштунки створення книжок з історії, які стали бестселерами в Україні та поза її межами. Нарешті, це відповіді на питання, які сьогодні турбують світ, коли він дивиться на Україну з перспективи свого власного досвіду та своєї історії.  

.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна