Могилянка першою в Україні підписала угоду про розміщення дисертацій у базі ProQuest Dissertations & Theses (PQDT)

 

28 серпня цього року підписано угоду між Києво-Могилянською академією та компанією ProQuest (Clarivate) про розміщення в міжнародній базі ProQuest Dissertations & Theses (PQDT) дисертацій на здобуття ступеня доктора філософії, захищених у Докторській школі НаУКМА.

 

Це ще один крок підтримки концепції відкритої науки та відкритого доступу до наукових та навчальних матеріалів, якої наш університет послідовно дотримується вже майже 20 років. НаУКМА був одним із перших університетів в Україні, який 2006 року створив і з того часу продовжує розвивати відкритий електронний архів eKMAIR — репозитарій наукових публікацій професорсько-викладацького складу, співробітників та студентів НаУКМА; забезпечив відкритий доступ до всіх наукових журналів і заснував нові Kyiv-Mohyla Humanities Journal та Kyiv-Mohyla Law and Politics Journal. Могилянка першою серед університетів України у 2012 році приєдналась до Берлінської Декларації Відкритого Доступу до знань.

 

Дисертації містять важливі наукові результати, які часто залишаються неопублікованими, а отже — непоміченими. Поширення дисертаційних досліджень НаУКМА у найбільшій у світі, найкраще індексованій та найбільш використовуваній колекції докторських і магістерських дисертацій — ProQuest Dissertations & Theses (PQDT) — сприятиме поширенню результатів досліджень науковців України в світовій академії, забезпечить кращу видимість цих результатів та їх вплив для дослідників понад 150 країн світу, сприятиме відкритій науці та відкритим даним.

 

***

ProQuest LLC — глобальний інформаційний та технологічний провайдер, заснований у 1938 році в США, з 2021 року — є частиною Clarivate.

 

ProQuest Dissertations & Theses Global (PQDT)™ — найповніша у світі колекція мультидисциплінарних дисертацій і тез з усього світу, яка пропонує понад 3 млн. повних текстів дисертацій та понад 5 млн. метаданих із тисяч університетів світу. З 2023 року є частиною колекції Web of Science (Clarivate), а отже доступна для дослідників України за національною ліцензією.

 

Докторська школа імені родини Юхименків НаУКМА — структурний підрозділ університету, спрямований на впровадження глобальних стандартів наукової культури і сучасних практик наукової освіти та цифрової науки. «Могилянська модель» підготовки здобувачів PhD здебільшого лягла в основу загальнонаціональної, закріпленої Законом України про вищу освіту та Порядком підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у вищих навчальних закладах (наукових установах).

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна