Вітаємо випускників Києво-Могилянської академії 2018 року!

 

Замайоріли китички на бонетах випускників Могилянки.

 

Традиційно 28 червня, у День Конституції України, Києво-Могилянська академія випускає у світ чергових агентів змін. Цього разу свято набуло нових масштабів і, як і Посвята у спудеї цього навчального року, вийшло за межі Академії та розташувалося на Контрактовій площі.

 

Цьогорічна Конвокація стала ювілейною для низки спеціальностей Могилянки. 20-річчя випуску магістрів відбулося для спеціальностей: «культурологія», «всесвітня історія», «політологія», «філософія», «екологія», «економічна теорія» та «соціологія». 15-й випуск магістрів відбувся на спеціальності «фінанси». Також на Конвокації-2018 було вручено вперше в Україні та в історії Докторської школи НаУКМА ім. родини Юхименків диплом доктора філософії із соціальної роботи – Оксані Бойко, та диплом доктора філософії у галузі генетики – Тетяні Єфименко. Третій диплом PhD – у галузі філософії та літератури – отримав Мирослав Лаюк.

 

Окрім того, випускники магістерської програми з історії отримали подвійні дипломи – українські від НаУКМА та дипломи магістра східноєвропейських студій Варшавського університету. Подвійні дипломи випускникам вручала співробітниця Інституту славістики Польської Академії Наук та професорка НаУКМА п. Олександра Гнатюк.

 

Для деяких спеціальностей у Могилянці це була перша Конвокація. Цього року завершили бакалаврський етап навчання першопрохідці за напрямом підготовки «інформатика» та магістерської програми «психологія».

 

Святковою атмосферою з самого початку зарядила традиційна студентська акція «Сковорода – випускник КМА». На чолі зі Спудейським братством та Студентським театром НаУКМА на ходулях весела процесія покрокувала до пам’ятника Григорію Сковороді. Площа наповнилася звуками барабанного бою, свистків та радісних вигуків. Мандрівному філософові надягнули на голову бонет відповідних розмірів – нагадування про те, що Григорій Сковорода теж випускник КМА. А після цього випускники долучилися до традиційного миття пам’ятника.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Загальноуніверситетську церемонію відкрили, як зазвичай, покладанням квітів до стели Сагайдачного, пам’ятника Сковороді та пам’ятника Сагайдачному.

Низку привітань і напутніх побажань випускникам розпочав президент НаУКМА Андрій Мелешевич. П. Андрій Мелешевич звернувся до професорів, викладачів, співробітників КМА, випускників минулих років, до друзів та партнерів Могилянки, до гостей – родичів та друзів випускників, та до головних дійових осіб свята – випускників 2018 року. Президент Могилянки зазначив, що однією з найважливіших особливостей Києво-Могилянської академії є те, що це університет з цінностями. Одна із них – це незалежність думки, свобода висловлення і критичне мислення. Разом з тим п. Андрій Мелешевич наголосив на необхідності розрізняти і розділяти критичне мислення та скептицизм, який, на думку президента НаУКМА, в українських реаліях є близьким до поняття «зрадофільство». Різниця, за словами п. Андрія Мелешевича полягає в тому, що критичне мислення і висловлення своєї думки передбачає спроби оцінити реальність, зрозуміти її і внести конструктив. «Зрада» ж пов’язана з цинізмом та популізмом і втілює суцільну недовіру до ситуації, хто б і що не почав робити. Через це руйнується те, що намагаються створити, зокрема демократичні цінності та елементи демократії у нашій країні. «Цинізм та популізм не мають нічого спільного з ідеями демократії в нашому суспільстві», – сказав президент Могилянки. Він заохочував випускників думати самостійно та оцінювати реалістично події навколо, а також думати про те, що кожен може зробити для країни та для Могилянки. «Києво-Могилянська академія надзвичайно цінує внесок своїх випускників. Києво-Могилянська академія просто неможлива без своїх випускників. Пам’ятайте, що ці стіни – це ваш дім. Вас завжди чекають. Приходьте, допомагайте, надихайтесь!» – завершив п. Андрій Мелешевич.

 

Почесним промовцем Конвокоції-2018 стала в.о. Міністра охорони здоров'я України, партнерка та благодійниця Академії. п. Уляна Супрун.

Почесна гостя не тільки виголосила блискучу візійну промову, а й узяла участь у врученні дипломів випускникам. «Якщо ваша сім’я пишається вами, а вороги заздрять – ви на шляху до щастя, - сказала доктор Супрун. - Здоровий ґлузд може бути почутим на фоні загальної какофонії ненависті, коли голоси хороших людей об’єднуються у хор. Будьте хором, і ви будете гарантами свободи України».

 

Випускників також привітав Віце-прем'єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко (випускник [kmbs]). П. Геннадій Зубко подякував Києво-Могилянській академії, пану президенту НаУКМА, всім викладачам, деканам та професорам за те, що сьогодні Україна отримує майже тисячу нових розумних і небайдужих молодих людей.

«Я хочу закликати всіх молодих людей, які стоять сьогодні на площі, долучитися до розбудови України в новому форматі, — виголосив п. Геннадій. — Для нас це дуже важливо, бо і європейці кажуть, що успіх України — це загальноєвропейських успіх. І успіх Європи знаходиться саме тут, в Україні. Без вас він неможливий — без вашого бачення, без ваших підходів, знань, без вашої енергії. Створення і фундація новітньої європейської держави неможлива без вашої участі».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хорошою традицією Конвокації стали нагороди від випускників НаУКМА та її благодійників. Завдяки їм вдається відзначати відданих своїй справі викладачів та вмотивованих студентів, щоб вони і далі, ще з більшим натхненням, працювали і розвивалися у своїй галузі та розвивали Могилянку.

Щороку в рамках конкурсу на здобуття премії «Викладач року» відзначають найкращих викладачів від кожного з факультетів. Лауреатам премії «Викладач року»-2018 стали: Шліхта Наталія Василівна (ФГН), Россоха Володимир Васильович (ФЕН), Звєрєв Євген Олександрович (ФПвН), Руссу Ірина Зіновіївна (ФПрН), Юрочко Тетяна Петрівна (ФСНСТ) та Глибовець Андрій Миколайович (ФІ).

Зазвичай відзнаку вручав один із засновників премії, підприємець, депутат Київської міської ради, партнер та благодійник у багатьох проектах Академії п. Сергій Гусовський. Проте цього разу він перебував за кордоном і доручив почесну місію вручення нагород президенту НаУКМА та почесному спікеру Конвокації.

Могилянка вдячна благодійникам за постійну підтримку потенціалу співробітників, випускників та студентів НаУКМА.

 

Ще одна традиція таких відзнак – вручення премії ім. Миколи Кравця «За практичний внесок у справу розбудови України», якою нагороджують випускника/цю поточного року. Цього року премією відзначили студентку факультету природничих наук Вікторію Васильченко (МП-2, молекулярна біологія). Тема її роботи – "Взаємозв'язок компонентів фібринолітичної системи і якісного стану ліпопротеїдів при артеріальній гіпертензії». Переможця оголосив учень і наступник М.М.Кравця, генеральний директор ТОВ «Київгума», п. Андрій Острогруд, який продовжує справу вчителя.

 

Традиція, що є підтримкою та мотивацією для могилянців - це вручення спеціальної відзнаки «Оберегу» за збереження духовних цінностей Академії та гранту «Мультиплікатор добра», який надається за справи, що надихають творити добро.

Нагороди започатковані керівником групи компаній «ТАН – ГРАМ», випускником НаУКМА п. Олексієм Цебром (ФЕН, 2000р.). Відзнаку "Оберіг" п. Олексій вручив керівнику студентського театру НаУКМА п. Тетяні Яківні Шуран. А грант «Мультиплікатор добра» був розподілений між двома дуже різними, але однаково достойними проектами, які здобули однакову кількість голосів: Музеєм НаУКМА (директор - Сидорчук Таїсія Михайлівна) та «Kyiv FREE couch for football fans 26/05/18» (організатори – Віктор та В’ячеслав Килимарі та Тимур Демчук).

П. Олексій також привітав випускників: «Я хотів би побажати вам міцного здоров’я, натхнення, а також волі до перемоги. Не забувати рідну Альма Матер, а також вірити в Бога. Я вірю у вас, я вірю, що це покоління зробить більше, ніж ми. І це буде дійсно дуже гарний внесок у розбудову могутньої України».

 

Після завершення навчання випускники не втрачають зв’язку з Академією. Один із символів такого зв’язку – промова від випускника НаУКМА попередніх років. Це людина, яка вже стояла раніше у мантії і академічній шапочці на плацу, яка пережила радість і хвилювання свята Конвокації, тож добре розуміє нинішніх випускників. Разом з тим, це людина, яка вже пройшла певний шлях після завершення Академії, досягнула успіхів у своїй сфері, але продовжує підтримувати зв’язки з Академією. Цього року від імені випускників минулих років до випускників проточного року звернувся президент Асоціації випускників НаУКМА  п. Костянтин Пересєдов ( БП-2006 «Фінанси», МП-2008 «Фінанси»).

Пан Костянтин розказав про три питання, актуальні для випускників: «Am I good enough?», «Where should I go from here?» та «What am I responsible of?» («Чи я достатньо хороший?», «В якому напрямку я маю рухатися звідси?» та «За що я відповідаю?»). «Незалежно від відповідей, які ви дасте собі на ці три питання, я хочу щоби ви завжди пам’ятали одну важливу річ, – сказав п. Костянтин. – Коли ви вийдете з цих стін, ви не залишитесь самі. You will never walk alone. З вами будуть ті друзі, яких ви знайшли тут. З вами буде спільнота випускників. І з вами завжди буде Могилянка. Могилянка у цеглі та Могилянка у серці».

 

Дві найважливіші сторони процесу навчання – це викладачі та студенти. Тому кожного року представникові кожної зі сторін традиційно надають слово. Від імені викладачів виступив чотириразовий переможець премії «Викладач року» від факультету інформатики п. Андрій Глибовець. П. Андрій побажав студентам міцного здоров’я, кохати і бути коханими, мріяти та здійснювати свої мрії. «У вас зараз багато різноманітних планів, – сказав п. Андрій Глибовець. – Ви збираєтеся продовжити навчання, піти працювати, поїхати за кордон. Успіхів вам у всьому! Але куди б ви не поїхали, де б ви не перебували, пам’ятайте, що в стінах рідного університету ви завжди знайдете однодумців, підтримку в скрутні моменти вашого життя та людей, які будуть щиро радітимуть вашим успіхам та перемогам. Високий статус випускника КМА покладає на вас і певну відповідальність. Ви будете змушені завжди і скрізь підтверджувати і стверджувати наш статус. Ми, ваші вчителі, віримо та знаємо, що ви є найкращими. Ви зможете перемогти будь-які проблеми».

 

Від імені випускників поточного року виступила випускниця ФГН Олена Пелешенко (МП Філологія. Теорія, історія літератури та компаративістика). «Хоча із теперішньої точки спостереження історія Могилянки містить багато культурно-історичних нашарувань, основний культурний смисл Могилянки як архітектурного, історичного й літературного тексту один, – сказала Олена. – Так, із 1615 року й по сьогодні вона, за висловом барокового поета, вихованця й ректора «тієї Могилянки» Софронія Почаського, є Геліконом наук на Подолі та, зрештою, вертоградом свободи. Образ Могилянки як закладу проєвропейського й проукраїнського водночас транслюється і в наші дні, і саме ми повсякчас творимо його таким. Саме на нас тримається мамардашвілівська дуга часу, що змикає смисли, зароджені в добу Бароко й актуалізовані за часів Незалежності. Саме ми відповідальні за циркуляцію цих смислів у сучасній українській культурі».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Після прощання з символом НаУКМА – черепахою Альмою, випускники прийняли присягу. Тепер перед ними відкривається новий шлях із безліччю можливостей. Нехай же цей шлях буде для них успішним!

Ще вчора вони були студентами Києво-Могилянської академії, сьогодні – вони її випускники, вже завтра вони будуть розбудовувати Україну.

 

Фотоальбом події – за посиланням.

 

Матеріал підготувала Олеся Далебіга, відділ стратегічного розвитку НаУКМА  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна