Дні науки 2017 (проект молодих науковців НАНУ)

11 листопада 2017 в рамках проекту «Дні науки»  на локації Києво-Могилянської академії відбулись науково-популярні лекції

Анонс

Наукова картина світу (С.П.Репецький)

Сучасна енергетична та кліматична кризи: чи врятують нас альтернативні джерела енергії? (Л.Ю.Хоменкова)

Кавітація – від косметології до нанотехнологій (Р.К.Савкіна)

Фізики на шляху до термоядерної енергетики (Ю.В.Яковенко)

Українська наука і європейські цінності (В.І.Кузнєцов)

 

Наукова картина світу

Станіслав Репецький, НаУКМА, Інститут високих технологій

Наукові революції у фізиці виникають з поглибленням знання природи і розширенням кола явищ, що описуються наукою. Наукова революція − це зміна парадигми, моделі постановки проблем та їхніх вирішень науковою спільнотою.

 

 

Проглянути презентації на сторінці можуть власники облікових записів Office 365

Завантажити презентацію pptx, pdf.

 

 

Завантажити презентацію pptx, pdf.

 

 

Сучасна енергетична та кліматична кризи: чи врятують нас альтернативні джерела енергії?

Лариса Хоменкова, НаУКМА, Інститут фізики напівпровідників НАН України

Споживання людиною електроенергії, газу та нафтопродуктів стало настільки звичним, що, стикаючись з проблемами енергопостачання, ми відчуваємо серйозну незручність. Проте ми продовжуємо активно витрачати вичерпні природні ресурси оскільки їхня вартість є прийнятною для кожного з нас. Сучасна енергетична криза полягає в тому, що бажані потреби в електричній енергії у декілька разів перевищують їхнє виготовлення! Усвідомлення природного багатства планети дуже довго не давало приводу серйозно задуматися про використання альтернативних джерел енергії, але вичерпність природних ресурсів, а також забруднення навколишнього середовища становлять загрозу для існування людства. Що нас очікує у майбутньому? Так спроможні чи ні альтернативні джерела енергії врятувати нас від енергетичної та кліматичної кризи?

 

 

Завантажити презентацію pptx, pdf.

 

 

Кавітація – від косметології до нанотехнологій

Рада Савкіна, Інститут фізики напівпровідників НАН України

Кавітація – унікальне явище, яке поєднує в собі руйнівне та одночасно творче начало, що базуються на ефекті екстремальної локалізації енергії в рідкому середовищі при збільшенні швидкості рідини (гідродинамічна кавітація), або при проходженні акустичної хвилі великої інтенсивності (акустична кавітація). На лекції будуть розглянуті приклади негативного впливу явища, такі як кавітаційне зношування насосів та турбін, кавітаційна ерозія, тощо. Також буде представлено застосування кавітації та супутніх явищ в таких областях як хімічний синтез, напівпровідникова електроніка та нанотехнології, біомедицина та харчова промисловість.

 

 

Завантажити презентацію pptx, pdf.

 

 

Фізики на шляху до термоядерної енергетики

Юрій Яковенко, НаУКМА, Інститут ядерних досліджень НАН України

Термоядерна енергетика обіцяє стати в майбутньому джерелом енергії, яке буде одночасно практично невичерпним та екологічно прийнятним. Коли очікується створення термоядерної електростанції? Які складні й цікаві задачі це поставило перед фізиками?

 

 

Завантажити презентацію pptx, pdf.

 

 

Українська наука і європейські цінності

Володимир Кузнєцов, НаУКМА, Інститут філософії НАН України

Як організована українська академічна наука? Чи сприяє вона відродженню українського суспільства? Як співвідноситься зі світовими критеріями? Яке місце віддано європейським цінностям? Вашій увазі пропонується важлива інсайдерська інформація про стан речей, що дасть можливість зробити свої висновки і включитися в обговорення цієї вкрай актуальної теми.

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна